Stoltenberg: Tramp će zadržati liderstvo SAD u NATO-u

"U ova nesigurna vremena potrebno je snažno liderstvo Amerike", rekao je Stoltenberg
2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2016. 10:53h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas uvjerenje da će novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp zadržati posvećenost i liderstvo Amerike u Alijansi i transatlantskoj bezbjednosti.

"Apsolutno sam uvjeren da će predsjednik Tramp zadržati američko liderstvo u Alijansi", rekao je Stoltenberg u obraćanju na skupu u organizaciji Njemačkog Maršalovog fonda u SAD održanom u Briselu.

On je rekao da je njegov kabinet u kontaktu sa Trampovim tranzicionim timom i da se nada da će uskoro razgovarati sa njim.

"U ova nesigurna vremena potrebno je snažno liderstvo Amerike", rekao je Stoltenberg.

Kako je istakao, jača, bezbjednija i prosperitetnija Evropa znači da će iste takve biti i Sjedinjene Američke Države.

Prema njegovim riječima, Evropi treba Amerika i obrnuto i dva kontinenta ne vezuju samo prijateljstvo, veći i blisko ekonomsko partnerstvo i savezništvo.

"Postoje tri prioriteta za jačanje transatlantske bezbjednosti. Prvi podrazumijeva više novca za veće kapacitete, drugi prioritet je da svi napori zemalja članica treba da budu "komplementarni, a ne konkurentni", rekao je Stoltenberg u obraćanju na skupu u organizaciji Njemačkog Maršalovog fonda u SAD održanom u Briselu.

Treći prioritet je da je saradnja NATO i EU ključna za transatlantsku bezbjednosti.

Govoreći o izdvajanjima za NATO, Stoltenberg je rekao da je ohrabren prvim znacima povećanja finansijskih sredstava za Alijansu.

Bonus video: