Duterte: Moguće da se poslije Rusije i mi povučemo iz MKS

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče dekret o odbijanju Rusije da učestvuje u Rimskom statutu Međunarodnog krivicnog suda
0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2016. 08:16h

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da je moguće da će da prati primer Rusije i povuče zemlju iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS), zbog kritika zapadnih zemalja prema njegovoj borbi protiv droge.

Ako Rusija i Kina budu stvorile "novi poredak", Filipini će biti prva zemlja koja će se tome priključiti, poručio je Duterte.

On je to izjavio uoči puta za Limu, gdje će prisustvovati Azijsko-pacifičkom samitu, prenio je Rojters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče dekret o odbijanju Rusije da učestvuje u Rimskom statutu Međunarodnog krivicnog suda.

Rimski statut je osmišljen uz učešće Rusije i usvojen na Diplomatskoj konferenciji opunomoćenih predstavnika pod okriljem UN 1998. godine u Rimu.

Stupio je na snagu 1. jula 2002. godine, a Rusija ga je potpisala 13. septembra 2000. godine.

Sedište suda je u Hagu, a to tijelo nadležno za suđenja za međunarodna krivična djela, kao što su genocid, agresija, zločini protiv čovječnosti, počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Prema mišljenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, MKS nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao nezavisan pravosudni organ sa autoritetom.

Bonus video: