Obama pred oproštajnu posjetu Evropi: SAD da nastave da budu svetionik nade

Obama je izjavio i da će SAD s Donaldom Trampom na čelu ostati "neophodna zemlja" za globalnu bezbjednost, pohvalivši novoizabranog predsjednika zbog obećanja da će očuvati američke saveze
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2016. 23:24h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je večeras da Amerika mora da nastavi da bude "svetionik nade" dok svijet prolazi kroz period velikih turbulencija.

"Ovo je vrijeme velikih promjena u svijetu, ali je Amerika uvijek bila stub snage i svetionik nade ljudima širom svijeta. Takva mora i da nastavi da bude", rekao je Obama novinarima uoči polaska u oproštajnu posjetu Evropi, gdje se američki saveznici još privikavaju na šokantanu izbornu pobjedu Donalda Trampa, prenosi AFP.

Obama nastoji, navodi agencija, da uvjeri evropske partnere Vašingtona da je njegov nasljednik Tramp potvrdio svoju "posvećenost NATO".

Obama je rekao da će saveznicima prenijeti da u Americi nije oslabila riješenost da se zadrži snažan i čvrst odnos sa NATO.

Obama je izjavio i da će SAD s Donaldom Trampom na čelu ostati "neophodna zemlja" za globalnu bezbjednost, pohvalivši novoizabranog predsjednika zbog obećanja da će očuvati američke saveze.

Obama je pred odlazak na turneju koja će obuhvatiti tri zemlje, Grčku, Njemačku i Peru, njegovo posljednje putovanje u inostranstvo kao predsednika, rekao da "nema slabljenja odlučnosti".

"Postoj ogroman kontinuitet koji nas čini neophodnom zemljom kada je u pitanju održavanje reda širom svijeta", rekao je Obama a konferenciji za novinare.

Dodao je da odnosi i politike prevazilaze predsjednike i da će vojni zvaničnici, diplomate i obavještajni službenici sarađivati sa svojim kolegama kao i ranije.

Obama je još rekao da je prilikom susreta svog nasljednika u Bijeloj kući savjetovao pokuša da povrati jedinstvo zemlje i umanji strahovanja etničkih i vjerskih manjina, žena i drugih zajednica koja su izazvale neke njegove izjave u predizbornoj kampanji.

Odlazeći predsjednik rekao je i da je neosnovana zabrinutost Amerikanaca zbog imigracije i ocijenio da su imigranti dobri za američku privredu.

Obama je još rekao i da je savjetovao Trampa da odmah usmjeri pažnju na nalaženje kvalifikovanih ljudi za položaje u administraciji.

U razgovoru s Trampom prošle sedmice, Obama je, kako je rekao novinarima, naglasio važnost da u svom timu okupi pomoćnike od povjerenja.

Bonus video: