ZALOŽILI SE ZA VRAĆANJE NA PUT KONSTRUKTIVNE SARADNJE

Prvi razgovor Trampa i Putina: "Rusko-američki odnosi izuzetno nezadovoljavajući"

Ruski lider izrazio je spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bijele kuće "na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemješanja u unutrašnje stvari"
0 komentar(a)
Donald Tramp Vladimir Putin, Foto: Twitter
Donald Tramp Vladimir Putin, Foto: Twitter
Ažurirano: 14.11.2016. 22:07h

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je večeras telefonom sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, prvi put poslije njegove pobjede u trci za Bijelu kuću, i prenio mu spremnost za partnerski dijalog, saopštio je Kremlj.

Ruski lider izrazio je spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bijele kuće "na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemiješanja u unutrašnje stvari".

Putin je još jednom je čestitao republikancu pobjedu na izborima i poželio mu uspjeh u sprovođenju predizbornog programa.

U saopštenju pres-službe ruskog predsjednika, navodi se da su se Putin i Tramp složili da se rusko-americki odnosi nalaze u "izuzetno nezadovoljavajućem stanju" i založili su se za aktivne zajedničke napore u pravcu njihove normalizacije i vraćanja na put konstruktivne saradnje u širokom spektru pitanja.

Dvojica lidera su se složila da je potrebno uložiti zajedničke napore u borbi protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma, a u tom smislu razgovarali su o rješenju krize u Siriji, navodi Kremlj.

Kako se dodaje, u razgovoru je konstatovano da se sljedeće godine obilježava 210 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i SAD, što bi trebalo da navede dve strane da se vrate pragmatičnoj, obostrano korisnoj saradnji u interesu obje zemlje, kao i stabilnosti i bezbjednosti u svijetu.

Putin i Tramp su se dogovorili da nastave telefonske kontakte sa mogućnošću ličnog susreta, prenio je TAS S.

Trampov tim izdao je slično saopštenje u kojem kaže da su dvojica lidera razgovarala "o nizu pitanja, uključujući prijetnje i izazove sa kojima se suočavaju SAD i Rusija, kao i o ekonomskim pitanjima i američko-ruskim odnosima".

Tramp je Putinu rekao i da se raduje "snažnim i trajnim odnosima sa Rusijom i narodom Rusije", prenosi AP.

Preporučujemo za Vas