NIJESU ODLUČIVALA SAMO O PREDSJEDNIKU

Legalizacija marihuane u sjenci izbora u Americi

Sa jedva nešto više od 50 odsto podrške, glasači u pomenute tri države glasali su za to da se marihuana može koristiti ne samo u medicinske, već i u rekreativne svrhe
89 pregleda 2 komentar(a)
Marihuana, Foto: Shutterstock
Marihuana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2016. 16:49h

Zbog najbitnijeg događaja u Sjedinjenim Američkim Državama, izbora za predsjednika, koji su održani u utorak i pobjede Donalda Trampa, druga, takođe veoma bitna vijest prošla je gotovo neopaženo.

Naime istog dana, u nekoliko država, među kojima su Nevada, Masačusets i Kalifornija, izglasan je zakon o legalizovanju rekreativnog korišćenja marihuane.

Sa jedva nešto više od 50 odsto podrške, glasači u pomenute tri države glasali su za to da se marihuana može koristiti ne samo u medicinske, već i u rekreativne svrhe.

Tako je u Kalifroniji Predlog 64, prema kojem treba dozvoliti starijima od 21 godine korišćenje marihuane, izglasan sa 56 odsto, a iako mnogi nisu obratili pažnju, ova vijesti ipak nije promakla nekim slavnim ličnostima koji su poznati kao veliki ljubitelji trave.

Naravno, među prvima se oglasio reper Snup Dog, koji je predlog ovog zakona oduvijek zagovarao.

On je na svom Tviter nalogu uz sliku rezultata izbora za predsjednika, prema kojima je pobijedio Tramp, napisao i: “U to ime ću zapaliti jedan. Upravo smo legalizovali travu u Kaliforniji” uz haštag #pušimtravusvakidan.

Slično je reagovao i njegov kolega, koji je na tvit fana “da oba predsjednička kandidata zajedno nemaju pratioce koliko Viz Kalifa”, odgovorio da mu je “svejedno, jer sve dok je trava legalna njemu je dobro”.

Glumac Kal Pen, koji je od 2004. do 2012. godine igrao asistenta doktora Hausa u istoimenoj seriji, ipak je nešto drugačije reagovao.

“Florido, požuri i zaustavi pušenje trave, jer su za to upravo glasali u Kaliforniji”, poručio je on zabrinuto glasačima iz Floride, gdje je konzumiranje marihuane legalno samo za medicinske potrebe.

Ipak, komentar glumca Tomija Čenga, koji je već imao problema sa policijom prije nego što je trava legalizovana, nije iznenadio njegove fanove, naročito jer je u seriji “Vesele sedamdesete” igrao hipija koji konzumira i prodaje marihuanu.

“Legalna trava!!!! Dan izbora”, napisao je on na društvenim mrežama uz sliku na kojoj pozira pored police sa tridesetak ogromnih tegli prepunih marihuane i u majici na kojoj piše: “Ja glasam za marihuanu”.

Autor velikog broja dokumentarnih filmova Morgan Spurlok, takođe je imao umirujuću poruku za sve one koji su nezadovoljni izborom predsjednika.

“Ameriko, posmatraj to ovako: Nije bitno ko je pobijedio, jer na kraju svi zajedno možemo da odemo u Kaliforniju i zapalimo džoint zajedno”, poručio je on.

Na društvenim mrežama oglasili su se i glumica Lisa Rina i njen kolega Zah Braf koji su takođe radosni zbog novog zakona.