Tramp: Male grupe strastveno protestuju

Više stotina demonstranata se okupilo u Njujorku, u parku Vašington Skver na Menhetnu, navodi AFP. Studentske demonstracije su organizovane i u Teksasu
131 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2016. 12:47h

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih američkih država (SAD) Donald Tramp napisao je danas na svom Tvitter profilu, povodom demonstracija širom SAD, da obožava činjenicu da male grupe demonstranata pokazuju toliko strasti prema sopstvenoj zemlji.

"Obožavam činjenicu da male grupe demonstranata imaju toliko strasti prema sopstvenoj zemlji. Zajedno ćemo pobijediti i biti ponosni", napisao je Tramp.

Više hiljada ljudi, uključujući brojne studente, organizovali su nove proteste u više američkih gradova zbog izbora Trampa za novog predsjednika SAD.

Najmanje 29 osoba je uhapšeno u Oregonu tokom protesta pokrenutih u znak nezadovoljstva.

Policija saopštava da su protesti postali nasilni i da su prerasli u nerede.

Demonstranti su, kako je prenio AP, počeli da razbijaju prozore na objektima i da pale kontejnere, što policija sada tretira kao nerede.

Oko 4.000 demonstranata je izašlo na ulice Portlanda, a oko ponoći su počeli da gađaju policiju koja je odgovorila jednom vrstom dimne bombe i biber sprejom da bi ih rastjerala.

Kako je noć odmicala, tako je broj demonstranata pao na 1.500.

Tramp je na Twitteru kritikovao demonstrante

"Upravo smo imali veoma otvorene i uspešne predsjedničke izbore. Sada profesionalni demonstranti podstaknuti medijima protestuju. Veoma nefer!", napisao je Tramp.

Njegova kritika medija podsjeća na retoriku tokom kampanje u kojoj je često kritikovao štampu kao "odvratnu" i "nepoštenu," navodi AP.

Tramp se ipak nekoliko minuta kasnije ponovo oglasio na Tviteru rekavši da je imao "fantastičan dan u Vašingtonu gdje se po prvi put sastao sa predsjednikom Obamom".

"Jako dobar sastanak, odlično smo se našli. Melaniji se mnogo dopala gospođa Obama!", napisao je Tramp.

Oko 1.000 studenata prošlo je sinoć kroz centar San Franciska do gradske većnice blokirajući saobraćaj i izvikujući parolu "Nije moj predsjednik", prenosi AFP.

Studenti i učenici su izašli i na ulice drugih gradova u sjevernoj Kaliforniji, uključujući Napu i Hejvord.

U Los Anđelesu, nekoliko stotina njih prošlo je kroz kampus Univerziteta UCLA noseći transparente protiv Trampa.

Više stotina demonstranata se okupilo u Njujorku, u parku Vašington Skver na Menhetnu, navodi AFP. Studentske demonstracije su organizovane i u Teksasu.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su širom Amerike protiv izbora Trampa za predsjednika i u srijedu, podseća AFP.

Demonstracije su planirane i tokom predstojećeg vikenda, navodi agencija.

Njujork: Oko Trampovog tornja posebne mjere bezbjednosti

Oko Trampovog tornja na Menhetnu u Njujorku organizovane su specijalne mere bjezbjednosti koje će trajati do januara kada Donald Tramp preuzima dužnost predsjednika, prenose mediji.

Oko zgrade su postavljene velike barikade i uspostavljena je zona zabranjenog letenja.

Zona zabranjenog letenja oko tornja uspostavljena je 9. novembra tako da nijedna letjelica neće smjeti da priđe tornju u radijusu od 3,21 kilometar sve do januara naredne godine.

Ova zabrana ne važi za vojne, policijske i letove tajne službe, prenosi Dejli Mejl.

Ispred samog ulaza, parkirana je kolona šlepera napunjenih pijeskom koji predstavljaju barikadu duž Pete Avenije, između 56. i 57. ulice. Oni se tu nalaze od 7. novembra.

Policija takođe učestvuje u obezbjeđivanju tornja, prenosi Blic.

Trampov toranj visok je 202 metra, ima 58 spratova i ujedno je dom i radno mjesto budućeg američkog predsjednika.

Njemačka ministarka: Tramp da razjasni stavove o Rusiji

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp treba da razjasni svoje stavove o Rusiji i da shvati da se NATO mora tretirati kao Alijansa zajedničkih vrijednosti, a ne kao biznis i kompanija, izjavila je njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

"Ono što bi njegovi savjetnici trebalo da mu kažu i što treba da zna je da NATO nije samo biznis. To nije kompanija", kazala je ona u emisiji na televiziji ZDF, prenosi Rojters.

"Ne znam kako on vrednuje NATO", dodala je Fon der Lejen.

Tokom predizborne kampanje, Tramp je prijetio da će napustiti američke saveznike u Evropi ako ne potroše dovoljno na odbranu.

"Ne možete reći 'prošlost nije važna, vrednosti koje delimo nisu važne' i umjesto toga pokušati da izvučete što je više novca moguće (iz NATO-a) i da li možete da napravite dobar dil od toga", kazala je ona.

Đulijani: Protiv Trampa protestuju "razmaženi plačljivci"

Savjetnik Donalda Trampa Rudi Đulijani kritikovao je danas proteste protiv izbora novog predsjednika SAD i nazvao demonstrante "gomilom razmaženih plačljivaca", prenosi Politiko.

Đulijani je rekao da ima utisak da, iako su demonstranti mahom studenti, većina studenata u stvari uopšte nije toliko uznemirena pobjedom Trampa.

"Većina djece ne kuka i ne plače, već ide na časove", dodao je on.

Na primjedbu voditelja televizije Foks da neki univerziteti nude hranu i terapiju za studente uznemirene zbog ishoda izbora, Đulijani se našalio rekavši da bi mu katolički sveštenici koji su ga svojevremeno učili na Menhetn koledžu, "ponudili nešto drugo".

On je kazao da se na mnogim univerzitetskim kampusima uvjerio da raste broj konzervativnih studenata zato što se bune protiv profesora.

"Ako tražite stvarne ljevičarske ludake u kampusima to su profesori a ne studenti", dodao je Đulijani.

On je rekao da bi njegov savjet Trampu u ovoj situaciji bio da poruči demonstantima: "Smirite se, stvari nijesu tako loše kao što izgledaju. Dajte mi godinu dana i mislim da ćete videti da živite u mnogo boljoj zemlji nego što živite sada. Ako ne, ne znam, možete opet da plačete".

Tramp sa liderima Senata i Predstavničkog doma Kongresa

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp sastao se juče sa republikanskim liderima u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa.

Nakon sastanka sa liderom republikanske većine u Senatu Mičom Mekonelom, Tramp je novinarima rekao da su njegova tri glavna prioriteta pitanje imigracije, sistem zdravstvene zaštite i radna mjesta.

Ranije danas, Tramp se sastao i sa predsjednikom Predstavničkog doma Kongresa Polom Rajanom, takođe republikancem.

Rajan je nakon sastanka izjavio da je sa Trampom imao "fantastičan, produktivan", razgovor na Kapitolu.

On je rekao da je taj sastanak za njega predstavljao čast i dodao: "Mislim da ćemo imati neke apsolutno spektakularne stvari za američki narod".

Tramp je na to rekao da bi trebalo što prije krenuti sa poslom, "bilo da se radi o zdravstvenoj zaštiti, ili o imigraciji", što AP tumači kao njegov mogući nagoveštaj tačaka u kojima se slaže sa republikancima u Kongresu.

Na izborima u utorak, na kojima je Tramp izabran za predsjednika SAD, njegova Republikanska stranka je zadržala većinu u oba kongresna doma - Senatu i Predstavničkom domu.

Obama se Trampu podsmjehnuo u Bijeloj kući 2011. godine

Nakon jučerašnjeg sastanka odlazećeg i novog američkog predsjednika, mediji su podsetili kako se 2011. godine, na tradicionalnoj godišnjoj večeri za izvještače iz Bijele kuće, Barak Obama našalio na račun Donalda Trampa.

U svom govoru Obama je te večeri prvo odlučio da prikaže video-snimak "svog rođenja" kako bi odgovorio na glasine o tome da nije rođen na američkom tlu.

Među uglednim zvanicama tada je bio i Tramp, koji je javno dovodio u pitanje postojanje predsjednikove krštenice.

Na oduševljenje dvorane, Obama je pustio isječak iz crtanog filma "Kralj lavova".

Ali to je bio samo početak. U nastavku govora, Obama je ismejao Trampove tvrdnje, kao i njegovo učestvovanje u rijaliti programima.

"Niko nije ponosniji da je Donald postavio ovo pitanje o mom rođenju. A to je zbog toga što se on napokon može fokusirati na stvari koje su važne, kao na primjer, jesmo li lažirali put na Mjesec, šta se dogodilo u Rozvelu i gde je Tupak", rekao je Obama.

Publika se glasno smijala, a Tramp se kisjelo smješkao.

Ovo se dogodilo svega par dana nakon što je Obama objavio kompletan dokument o tome da je rođen u SAD, za koji je Tramp tvrdio da ne postoji.

"Kažite šta želite o Trampu, on bi sigurno donio neku promjenu u Bijelu kuću", zaključio je Obama i pokazao fotografiju Bijele kuće kako bi ona izgledala da je Tramp predsjednik, prenosi B92.

Galerija

Bonus video: