Svjetski lideri čestitaju Trampu: Svijet će biti luđe mjesto

"Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašingtona, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD", poručio je Putin
24 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2016. 18:02h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, koji je izabran za novog predsjednika SAD, nego sa prethodnom američkom administracijom.

"Biće teško, teže nego sa prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsjednika na slobodnim izborima", rekao je Šulc za radio "Evropa1".

"Moramo da poštujemo budućeg predsjednika SAD. Nadam se da ćemo pronaći način da sarađujemo", poručio je Šulc, prenio je Rojters.

Tramp je izabran za 45. predsjednika SAD i on je prekinuo osmogodišnju vladavinu demokrata u Bijeloj kući, navodi britanska agencija.

Putin čestitao Trampu, zajednički odnose izvesti iz krize

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobjedi na predsjedničkim izborima i izrazio nadu da će zajedničkim radom uspjeti da rusko-američke odnose izvedu iz krize.

"Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašingtona, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD", poručio je Putin.

On je izrazio nadu da će SAD i Rusija zajednički raditi na pronalasku efikasnih odgovora na sve izazove globalne bezbjednosti.

Stoltenberg: Liderstvo SAD je važno, kao i uvjek

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je liderstvo Sjedinjenih američkih država (SAD) ključno u suočavanju sa novim svjetskim bezbjednosnim izazovima, prenosi AFP.

On je, čestitajuću Donaldu Trampu pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD, kazao da se svjet suočava sa novim bezbjednosnim izazovima, uključujući "hibridno ratovanje, sajber napade, prijetnje od terorizma".

"Radujem se budućoj saradnji sa novoizabranim predsjednikom Trampom", rekao je Stoltenberg.

Upitan da prokomentariše to što je Tramp tokom kampanje izneo više oprečnih izjava o NATO alijansi među kojima i nejednako finansijsko učešće članica u savezu, Stoltenberg je kazao da su se sve članice obavezale da će se međusobno braniti.

"Bezbjednosne garancije su važne za Evropu, ali su isto tako važne i za SAD. Alijansa je ujedinila sve najbliže prijatelje Amerike, naročito poslije terorističkog napada 11. septembra 2001. godine. Jak NATO je dobar za SAD, ali i za Evropu", zaključio je Stoltenberg.

Mogerini: EU nastavlja saradnju sa SAD,veze dublje od promjena

Evropska unija će nastaviti da sarađuje sa SAD posle izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za novog predsjednika SAD, poručila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Fedrika Mogerini.

"Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promjene u politici", istakla je Mogerini, prenio je AFP.

"Nastavićemo zajedničku saradnju, ponovo otkrivajući snagu Evrope", navela je Mogerini.

Faraž čestitao pobjedu Trampu

Lider britanske Nezavisne partije Najdžel Faraž čestitao je Donaldu Trampu pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), prenosi Rojters.

"Predajem plašt Donaldu Trampu. Čestitam, vodili ste hrabru kampanju", napisao je Faraž na svom Tviter profilu.

Faraž, koji je bio zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske Unuje, tokom predsjedničke kampanje podržavao je Donalda Trampa i čak je predvidio da će on podstaći isto ono nezadovoljstvo među glasačima, koje je dovelo i do britanskog napuštanja Unije, odnosno Bregzita.

Jildirim čestitao Trampu, odmah o Gulenu...

Turski premijer Binali Jildirim čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobjedi na predsedničkim izborima u SAD, ističući da je to šansa za unapređenje bilateralnih odnosa.

Jildirim je rekao da će biti "otvorena nova stranica" u odnosima SAD i Turske ako Vašington isporuči imama Fetulaha Gulena, kog Ankara optužuje za organizovanje neuspjelog vojnog puča 15. jula.

"Stvorila se šansa za novog predsjednika da unaprijedi odnose, imajući u vidu borbu protiv terorizma Turske", kazao je Jildirim, prenio je Rojters.

Čavušoglu čestitao Trampu, jačanje odnosa sa SAD

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobjedi na predsedničkim izborima, ističući da će Ankara ojačati "odnose i saradnju zasnovane na povjerenju" sa SAD.

Čavušoglu je ovo objavio na svom Tviter nalogu, prenio je Rojters.

Orban o Trampu: Kakve divne vijesti, demokratija je još živa

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je danas republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na izbornoj pobjedi za predsjednika u SAD, poručivši da je "demokratija još živa".

"Kakve divne vijesti. Demokratija je još živa", objavio je Orban na svom Fejsbuk profilu.

Orban je u julu rekao da su planovi Trampa o migracijama i spoljnoj politici od ključnog značaja za Mađarsku, podsjetio je Rojters.

Mas: Svijet će biti luđi poslije Trampove pobjede

Njemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je danas da će poslije pobjede Donalda Trampa, na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), svijet biti - luđi, prenosi Rojters.

"Nije kraj svijeta, ali će svijet biti luđi", napisao je Mas na svom Tviter profilu.

Mas je i član Socijaldemokratske partije.

Oland: Pobjeda Trampa otvara period neizvjesnosti

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da pobjeda republikanca Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, "otvara vrata neizvjesnosti".

"Čestitam mu, što je prirodna stvar između dvojice demokratskih šefova država", rekao je Oland.

On, međutim, smatra da će ovi američki izbori "otvoriti period neizvjesnosti", prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, Trampova pobjeda je pokazala da Francuska mora da bude jača i da Evropa mora da bude ujedinjena.

Kancelarija francuskog predsjednika je navela da je prije ove objave Oland razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Rohani: Tramp ne može da poništi sporazum sa Iranom

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da ne postoji mogućnost da bi novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp, uprkos prijetnjama, mogao da poništi nuklearni sporazum Teherana i svjetskih sila.

"Iran smatra da nuklearni sporazum nije zaključen sa jednom zemljom ili vladom, već da je odobren rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i da ne postoji mogućnost da neka vlada pojedinačno može da ga promijeni", rekao je Rohani svom kabinetu, prenijela je iranska državna televizija.

Tramp je tokom predizborne kampanje govorio da je taj sporazum sa Iranom "katastrofalan" i da će kao prioritet postaviti njegovo poništavanje.

"SAD više nemaju kapacitet da stvore iranofobiju i konsenzus protiv Irana", naveo je Rohani, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, politika konstruktivnog angažovanja Irana prema svijetu i činjenica da su ukinute međunarodne sankcije, postavila je iransku ekonomiju na put bez mogućnosti nazadovanja.

Tusk: Trampova pobjeda donosi neizvjesnost i nove izazove

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da izbor Donalda Trampa za novog predsjednika SAD donosi neizvjesnost i postavlja nove izazove za transatlantske odnose, javlja AP.

"Iako poštujemo demokratski izbor američkog naroda, u isto vrijeme smo svjesni novih izazova koje ovaj rezultat donosi", rekao je Tusk danas novinarima u Briselu.

On je naveo da nastupa "momenat neizvjesnosti u pogledu budućnosti naših transatlantskih odnosa".

"EU je snažan i pouzdan partner i to će i ostati. Očekujemo isto to od Amerike i njenog novog predsjednika", poručio je predsjednik Evropskog savjeta.

Tusk je jutros, zajedno sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, pozvao Trampa na samit EU-SAD poslije njegove iznenađujuće pobjede na predsjedničkim izborima u SAD.

"Željeli bismo da iskoristimo ovu šansu i pozovemo vas da, što prije budete u prilici, posjetite Evropu i dođete na samit EU-SAD", naveli su Tusk i Junker u zajedničkoj poruci Trampu, prenio je AFP.

Oni su istakli da je "danas važnije nego ikada da se ojačaju transatlantski odnosi".

Ban: UN računa na Trampa u borbi protiv klimatskih promjena

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun poručio je danas da će svjetska organizacija računati na novu američku administraciju na čelu sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom u borbi protiv klimatskih promjena i unapređenja ljudskih prava širom svijeta, javlja AFP.

Ban je čestitao Trampu izbornu pobjedu i istakao da ljudi u svim djelovima svijeta očekuju od SAD da postupaju u korist zajedničke dobrobiti, navodi francuska agencija.

Bonus video: