Duterte otkazao kupovinu policijskog oružja od SAD

Britanskoj agenciji su izvori u američkom Senatu prošlog mjeseca rekli da je Stejt department obustavio planiranu prodaju oko 26.000 jurišnih pušaka nacionalnoj policiji Filipina nakon što je senator Ben Kardin rekao da će se tome usprotiviti
2 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2016. 09:48h

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte naložio je danas otkazivanje kupovine policijskih pušaka od SAD, rekavši da će njegova vlada potražiti povoljniju ponudu, javlja Rojters.

"Jednostavno moramo da potražimo drugi izvor koji je jeftiniji, a možda i trajniji", naveo je Duterte u govoru koji je prenosila televizija.

Britanskoj agenciji su izvori u američkom Senatu prošlog mjeseca rekli da je Stejt department obustavio planiranu prodaju oko 26.000 jurišnih pušaka nacionalnoj policiji Filipina nakon što je senator Ben Kardin rekao da će se tome usprotiviti.

Izvori u Senatu su naveli da je Kardin, glavni predstavnik Demokratske partije u Komitetu za spoljne poslove Senata, bio protiv obezbeđivanja oružja Filipinima zbog zabrinutosti za kršenje ljudskih prava u toj zemlji, uključujući ubistva koja se izvode bez suđenja.

Svjetske agencije su krajem oktobra objavile da se procjenjuje da je, od kako je Duterte 30. juna preuzeo funkciju, više od 3.600 trgovaca drogom i narkomana ubijeno u obračunima sa policijom.

Bonus video: