Duterte u Pekingu: Najavljujem udaljavanje Filipina od SAD

Za vrijeme vlasti prethodnog predsjednika Filipina dvije zemlje su bile u sukobu zbog Južnog kineskog mora - gdje je Peking podigao više vještačkih ostrva - ali, otkako je u junu preuzeo vlast Duterte je promjenio kurs
0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2016. 14:00h

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte boravi u posjeti Kini gdje se sastao sa predsjednikom Sji Đinpingom, a poslije sastanka najavio je udaljavanje njegove zemlje od Sjedinjenih Država, dugogodišnjeg saveznika.

"Najavljujem udaljavanje od SAD", rekao je Duterte poslije susreta da kineskim predsjednikom.

Dvojica predsjednika su se na sastanku založila za unapređenje povjerenja i prijateljskih odnosa, a Duterte je sastanak nazvao "istorijskim".

Sji je dvije države nazvao "susjedima preko mora" koji nemaju razloga "za neprijateljstva ili konfrontacije", navodi kineska agencija Sinhua, a prenosi AFP.

Duterte boravi u četvorodnevnoj posjeti Kini koja treba da potvrdi približavanje kineskoj sferi uticaja, ali, kako navodi AFP, i "dubokim džepovima" kojima ta država raspolaže.

Za vrijeme vlasti prethodnog predsjednika Filipina dvije zemlje su bile u sukobu zbog Južnog kineskog mora - gdje je Peking podigao više vještačkih ostrva - ali, otkako je u junu preuzeo vlast Duterte je promjenio kurs.

Susret dvojice lidera pratilo je i potpisivanje 13 bilateralnih sporazuma o saradnji u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i drugim.

AFP podsjeća da je Duterte suspendovao američko-filipinske patrole u Južnom kineskom moru i zaprijetio da će okončati zajedničke vojne vežbe.

Na pitanje novinara da li su Sji i Duterte razgovarali o sporu u Južnom kineskom moru, portparolka Ministarstva spoljnih poslova je rekla da su predsjednici imali "ljubaznu i prijateljsku razmjenu mišljenja o tome kako razriješiti tekuće sporove" i da njihov sastanak predstavlja povratak na pravi put dijaloga i konsultacija.

Bonus video: