Duterte objavljuje rat i pušenju na javnim mjestima

Nacrt zakona ipak predviđa i postojanje "zona za pušače" koje će biti uspostavljene na najmanje 10 metara od zgrada i objekata
60 pregleda 3 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2016. 06:59h

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte namjerava da ovog mjeseca potpiše zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, javili su danas lokalni mediji.

Aktivisti, koji se već duže vrijeme bore protiv snažnog "duvanskog lobija" u zemlji, pozdravili su namjeru Dutertea, ističući da je on "pravi čovjek koji će to i da uradi".

Državna sekretarka u ministarstvu zdravlja Polin Rosel-Ubial je Rojtersu izjavila da se nada da će predsjednik potpisati taj zakon i da će on stupiti na snagu već sljedećeg mjeseca.

"Parkovi, autobuske stanice...sve se to smatra javnim mjestima", kazala je ona.

Nacrt zakona ipak predviđa i postojanje "zona za pušače" koje će biti uspostavljene na najmanje 10 metara od zgrada i objekata.

Prema podacima iz 2014. godine, skoro 17 miliona Filipinaca - što je trećina odrasle populacije - puši.

Popularnost filipinskog predsjednika porasla, što pokazuje da Filipinci podržavaju njegov brutalan obračun sa narko dilerima i zavisnicima od droge.

SAD, Ujedinjene nacije i Evropska unija osudili su Duterteov obračun sa kriminalcima i narkomanima u kojima je do sada ubijeno više od 3.000 ljudi.

Bonus video: