Objavljeni snimci ubistva Afroamerikanca

Na snimku sigurnosne kamere prikazan je policajac Ričard Gonsalves kako se naoružan približava Olangu, koji se pomjera lijevo-desno, a lica obojice su zamagljena
5 komentar(a)
ubistvo San Dijego, Foto: Screenshot (YouTube)
ubistvo San Dijego, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.10.2016. 07:31h

Američka policija usmrtila je nenaoružanog Afrokamerikanca u predgrađu San Dijega nakon što je čovek iznenada podigao ruke i zauzeo, kako je opisano, položaj za pucanje, javila je agencija AP. Na video snimku objavljom u petak, nakon protesta koji je trajao tri noći, prikazan je policajac koji je ispalio četiri hica neposredno pošto je Alfred Olango (38) podigao ruke. Kako navodi AP, osim kratkog video-snimka koji je načinio radnik u jednom meksičkom restoranu, vlasti su takođe objavile snimak sigurnosne kamere iz slične perspektive. Na snimku sigurnosne kamere prikazan je policajac Ričard Gonsalves kako se naoružan približava Olangu, koji se pomjera lijevo-desno, a lica obojice su zamagljena.

UPOZORENJE: Snimak može biti uznemirujući za neke gledaoce

Šef policije Džef Dejvvis rekao je da je odluka da se objavi video-snimak donijeta zbog zabrinutosti za bezbjednost javnosti nakon što su demonstracije postale nasilne.

U četvrtak, 29. septembra je manja grupa demonstranata bacala kamenice, flaše i cigle na policiju, a jedan policajac je pogođen u glavu. Alfred Olango, izbjeglica porijeklom iz Ugande, koji je u SAD stigao kao dječak, ubijen je hicima iz vatrenog oružja u utorak, 27. septembra. Ovo ubistvo dogodlo se u napetoj atmosferi u SAD kada je riječ o rasnim odnosima, i manje od dvije nedjelje od dva slučaja ubistva Afroamerikanca u rukama policije, jednog u Tulsi u američkoj državi Oklahomi i drugog u Šarlotu u Severnoj Karolini.

Četvrta noć protesta

U gradu El Kahon u američkoj saveznoj državi Kaliforniji se već četvrtu noć zaredom održavaju protesti zbog policijskog ubistva jednog nenaoružanog Afroamerikanca.

Stotinjak ljudi okupilo se u tom gradu samo nekoliko sati nakon što je policija objavila video snimak na kojem se vidi ubistvo Alfreda Olanga.

Demonstranti su tokom protestne šetnje blokirali više raskrsnica, a u jednom trenutku su pokušali da izađu i na autoput, ali ih je policija blokirala.

Zasad nema izvještaja o tome da je tokom protesta bilo nasilja, vandalizma ili hapšenja.

Bonus video: