Andanar: Duterteov rat protiv kriminala je uspjeh

Agencija prenosi da je Andanar insistirao da su mnogi od stradalih ubijeni u "ratovima bandi" i da ih nisu ubili sumnjivi pripadnici samoorganizovanih grupa koje su u svoje ruke preuzele zaštitu građana i koje na to podstiče predsjednik Duterte, kako njegovi kritičari tvrde
0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Beta-AP
Rodrigo Duterte, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.09.2016. 11:47h

Portparol kontroverznog predsjednika Filipina Rodriga Dutertea Martin Andanar ocijenio je kao "uspjeh" krvavi rat protiv kriminala koji je za samo dva mjeseca odnio skoro 3.000 života u toj zemlji, navodi AFP.

Agencija prenosi da je Andanar insistirao da su mnogi od stradalih ubijeni u "ratovima bandi" i da ih nisu ubili sumnjivi pripadnici samoorganizovanih grupa koje su u svoje ruke preuzele zaštitu građana i koje na to podstiče predsjednik Duterte, kako njegovi kritičari tvrde.

AFP navodi da je Duterte, koji je funkciju preuzeo u junu nakon što je u kampanji obećao da će ubiti na desetine hiljada kriminalaca, obećao da će nastaviti sa planom, uprkos rastućim međunarodnim kritikama.

"Policijske operacije su uspjeh. Ali, bilo je tu i ratova bandi ili sukoba u kojima se oni međusobno eliminišu", rekao je Andanar novinarima i dodao da policija istražuje takva ubistva.

Andanar je reagovao na policijske izvještaje koji pokazuju da svakog dana bude ubijena barem 41 osoba tokom borbe protiv kriminala koju vodi Duterteova administracija.

"Do kraja prošle nedjelje, najmanje 1.466 osoba je ubila policija u operacijama protiv droge od kada je Duterte preuzeo funkciju", izjavio je portparol policije Dionardo Karlos.

AFP navodi da se još 1.490 slučajeva vodi kao "smrtni slučajevi pod istragom". Vlasti tvrde da je policija ubila one koji su se opirali hapšenju.

Duterte je početkom protekle nedjelje upozorio predsjednika SAD Baraka Obamu da ne treba da se bavi pitanjem masovnih ubistava narko dilera pod njegovom komandom, ili će mu reći da je "kučkin sin" i psovaće ga na regionalnom samitu u Laosu.

Duterte je, prije polaska u Laos, poručio da je lider suverene države i da je odgovoran isključivo filipinskom narodu, prenio je AP.

Kasnije je izjavio je da nije vrijeđao Obamu, ali je generalnog sekretara UN Ban Ki-muna nazvao "budalom" jer je pitanje kršenja ljudskih prava iznio u javnost nekoliko nedjelja prije samita u Laosu.

Bonus video: