Duterte se kaje se što je Obamu nazvao "kučkinim sinom"

"Naša prvenstvena namjera je da oblikujemo nezavisnu vanjsku politiku dok istovremeno unapređujemo bliže veze sa svim zemljama, pogotovo sa SAD sa kojima imamo dugogodišnje partnerstvo", navodi se u saopštenju filipinskog predsjednika
2 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2016. 06:56h

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izrazio je danas kajanje zbog bujice riječi koje je izgovorio protiv američkog predsjednika Baraka Obame pri čemu ga je nazvao "kučkinim sinom", javlja AFP.

"Iako je naposredan uzrok bio moj žestok komentar na pojedina novinarska pitanja koja su iznijela na vidjelo našu zabrinutost i uznemirenost, žalimo što je to iskazano kroz lični napad na predsjednika SAD", saopštio je danas Duterte.

Predsjednici SAD i Filipina trebalo je da se kasnije danas sastanu u prestonici Laosa na skupu koji organizuje Savez zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), ali je Obama otkazao susret nakon što je Duterte u ponedjeljak na konferenciji za štampu iznio jetki komentar protiv njega, podsjeća francuska agencija.

Duterte je danas, znatno pomirljivijim tonom nego u ponedjeljak, rekao da će dvije strane održati sastanak tet-a-tet nekom drugom prilikom.

"Naša prvenstvena namjera je da oblikujemo nezavisnu vanjsku politiku dok istovremeno unapređujemo bliže veze sa svim zemljama, pogotovo sa SAD sa kojima imamo dugogodišnje partnerstvo", navodi se u saopštenju filipinskog predsjednika.

On je izrazio želju da dvije zemlje izglade razlike u stavovima koje, kako navodi, proističu iz viđenja o nacionalnim prioritetima, i da rade na uzajamno odgovoran način.

Duterte, bivši tužilac oštrog jezika, upozorio je juče da Obama ne treba da se bavi pitanjem masovnih ubistava narko dilera pod njegovom komandom, ili će mu reći da je "kučkin sin" i psovaće ga na samitu u Laosu.

Filipinski predsjednik je juče poručio i da mu Obama neće držati predavanja zbog zabrinutosti povodom brutalnog rata protiv kriminala koji je odnio više od 2.400 života na Filipinima.

Duterte je posljednjih nedjelja izložen oštroj kritici svjetske javnosti, pošto je od početka njegovog mandata krajem maja na Filipinima ubijeno više od 2.000 navodnih dilera droge i narkomana, a Obama je planirao da na tu temu razgovara sa njim.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ned Prajs je rekao da će se Obama, umjesto sa Duterteom, sastati sa predsjednicom Južne Koreje Park Geun-hje.

Bonus video: