Luizijana: "Sumnjiva osoba hoda sa puškom u rukama", ubijena najmanje tri policajca i napadač

55 pregleda 0 komentar(a)
Baton Ruž, policija, Foto: Screenshot (YouTube)
Baton Ruž, policija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.07.2016. 20:21h

Najmanje trojica policajaca su ubijena, a još trojica povrijeđena u pucnjavi u Baton Ružu u američkoj saveznoj državi Luizijani, poprištu nedavnih protesta zbog nasilja policajaca nad Afroamerikancima, javili su američki mediji.

Prema riječima portparola lokalnog šerifa Kejsija Rejborna Hiksa, jedan napadač je ubijen, dok se vjeruje da su još dvojica u bjekstvu, prenijela je agencija AP.

Policiji je uoči napada javljeno da "sumnjiva osoba hoda ulicom Erlajn Hajvej sa puškom u rukama", otkrili su policijski izvori televizijskoj mreži Si-En-En.

Po izlasku na lice mjesta, policajci su upali u zasjedu najmanje jednog napadača, izjavio je za NBC Njuz gradonačelnik Baton Ruža Kip Holden.

Pucnjava se dogodila oko devet sati ujutro po lokalnom vremenu, a situacija je stavljena pod kontrolu do podneva, saopštila je kancelarija šerifa.

Hiks je zamolio građane da policiji prijave bilo šta sumnjivo što primijete na lokaciji na kojoj je došlo do pucnjave, a koja se nalazi samo kilometar i po od sjedišta lokalne policije.

U Baton Ružu su prije nedelju dana održani višednevni protesti protiv policijskog nasilja u tom i drugim američkim gradovima, nakon što su policajci pucali i ubili 37-godišnjeg Afroamerikanca, inače oca petoro djece.

Na jednom od protesta povodom tog ubistva je u Dalasu napadač otvorio vatru na bijele policajce koji su obezbjeđivali protest i ubio petoricu.

Obama: Kukavički i užasan napad

Američki predsjednik Barak Obama osudio je danas napad na policajce u Baton Ružu.

"Već drugi put u posljednje dvije nedjelje su policajci, koji svaki dan rizikuju svoje živote da bi zaštitili naše živote, ubijeni u kukavičkom i užasnom napadu", navodi se u saopštenju Bijele kuće, a prenijela je agencija AFP.

"To su napadi na državne službenike, na vladavinu prava i civilizovano društvo, i moraju da prestanu", istakao je Obama.

Bonus video: