TVRDI DA SU ALIJEV I NJEGOVA KLIKA HTJELI DA UGUŠE KRITIKE

Oslobođena novinarka RSE Hatidža Ismailova: "Uhapšena sam iz političkih razolga"

Sud u Azerbejdžanu osudio ju je prošle godine na sedam i po godina zatvora po optužnici koju su organizacije za ljudska prava ocijenile kao odmazdu za njeno izveštavanje o korupciji u koju je bila umešana i porodica šefa države Ilhama Alieva i politički motivnisanu farsu
1 komentar(a)
Hatidža Ismailova, Foto: Twitter.com
Hatidža Ismailova, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 25.05.2016. 18:10h

Hatidži Ismailovoj, novinarki Radija Slobodna Evropa (RSE), ukinuta je zatvorska kazna odlukom Vrhovnog suda Azerbejdžana.

“Uhapšena sam isključivo iz političkih razloga jer su predsjednik Alijev i njegova klika odlučili da uguše svaku kritiku protiv njih. Ja ću svakako ići dalje do Evropskog suda za ljudska prava sve dok se ne dokaže da nisam kriva ni po jednoj tački optužnice. I dalje ću smatrati odgovornom azerbejdžansku vladu za godinu i po dana provedenih u zatvoru, udaljena sa posla, od moje porodice i studenata", rekla je Ismailova po izlasku iz zatvora.

Sud u Azerbejdžanu osudio ju je prošle godine na sedam i po godina zatvora po optužnici koju su organizacije za ljudska prava ocijenile kao odmazdu za njeno izveštavanje o korupciji u koju je bila umešana i porodica šefa države Ilhama Alieva i politički motivnisanu farsu.

Sud je zaključio da je Ismailova kriva za klevetu, izbjegavanje plaćanja poreza, nelegalne aktivnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Osim zatvora, Ismailovoj je bilo zabranjeno da obavlja javne dužnosti u roku od tri godine, a mora da plati i 300 dolara na ime sudskih troškova.

Sud ju je oslobodio po prvoj tački optužnice, podsticanje na samoubistvo, nakon što je osoba koja je to tvrdila povukla optužbu.

Ismailova, koja je opširno pisala o finansijskim malverzacijama aktuelnog šefa Azerbejdžana Ilhama Alijeva i njegove porodice, odlučno je odbacila sve tačke optužnice nazivajući suđenje “obmanom” u nastojanju da se onemogući njen istraživački rad.