Filipini: Za predsjednika izabran čovjek koji psuje papu i hoće da ubija kriminalce

Tri decenije poslije revolucije u kojoj je srušen diktator Ferdinand Markos, protivnici Dutertea upozorili su da zemlja, ako bi on bio izabran za novog šefa države, može da uđe u novu fazu diktuture i nemira
1 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2016. 12:58h

Populista Rodrigo Duterte koji je tokom predizborne kampanje obećao da će se žestoko obračunati s nekoliko hiljada kriminalaca, pobijedio je na predsjedničkim izborima na Filipinima, prema djelimičnim rezultatima objavljenim u filipinskim medijima.

Duterte (71), advokat po struci, osvojio je 1,31 miliona glasova, odnosno dvostruko više od narednog kandidata na izborima, prenijeli su filipinski mediji prve rezultate izbora.

Bivši gradonačelnik grada Davao nije želio da komentariše prve rezultate izbora, rekavši da očekuje potpunije rezultate koji će potvrditi njegovu pobjedu.

Tri decenije poslije revolucije u kojoj je srušen diktator Ferdinand Markos, protivnici Dutertea upozorili su da zemlja, ako on bude izabran za novog šefa države, može da uđe u novu fazu diktature i nemira.

Rodrigo Duterte je obećao da će se obračunati s desetinama hiljade kriminalaca u zemlji tako što će ih ubiti i da se neće obazirati na Kongres, ukoliko ne bude imao potrebnu podršku.

"Zaboravite na ljudska prava!", poručio je na predizbornom mitingu kandidat koji je odgovoran za organizovanje eskadrona smrti u svom gradu i ubistvo više hiljada ljudi.

U zemlji u kojoj 80 odsto stanovništva čine katolički vjernici, Duterte je psovao rimokatoličkog poglavara zbog saobraćajnog kolapsa koji je izazvala njegova posjeta arhipelagu.

Duterte je izazvao bijes javnosti kada je nedavno ispričio loš vic o silovanju i ubistvu jedne australijske misionarke 1989. godine.

Prema posljednjim anketama, Dutete ima 11 poena prednosti u odnosu na svoje rivale.

Najveći rivali su mu Grejs Po, senatorka i bivša učiteljica, i Mar Rohas, nekadašnji bankar i unuk prvog predsjednika Republike Filipini, Manuela Rohasa.

Prvi rezultati očekuju se u ponedjeljak uveče.

Bonus video: