Rajt: Ne vjerujete da sam tvorac bitkoina, narednih dana novi dokazi

Stručjaci su kritikovali blog objavljen u utorak u kojem djeluje da je Rajt koristio privatni enkriptovani ključ dostupan jedino pronalazaču bitkoina, koji je koristio pseudonim Satoši Nakamoto
0 komentar(a)
Bitkoin, Foto: Reuters
Bitkoin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2016. 18:23h

Australijski preduzetnik Kreg Rajt, koji kaže da je tvorac virtuelne valute bitkoin, najavio je nove dokaze kojima će narednih dana poduprijeti svoje tvrdnje.

Rajt je u ponedjeljak izjavio da je on Satoši Nakamoto, tvorac bitkoina.

Rajt je u utorak napisao na blogu da će obezbijediti "nezavisno provjerljiva dokumenta i dokaze" koji će uključiti sklanjanje nekih od prvonastalih bitkoina.

Stručjaci su kritikovali blog objavljen u utorak u kojem djeluje da je Rajt koristio privatni enkriptovani ključ dostupan jedino pronalazaču bitkoina, koji je koristio pseudonim Satoši Nakamoto.

Prema mišljenju tih stručnjaka, Rajt je skidao i kopirao informacije s javno dostupnog glavnog bloka poznatog kao "blockchain".

Oni tvrde da je Rajt potpisao poruke koristeći privatni ključ samo u pojedinačnim, neprovjerljivim, sesijama.

Tvorac bitkoina bio je nepoznat još od njegovog stvaranja 2009. godine.

Ta digitlana valuta, koja funkcioniše kroz lanac kompjuterskih kodova, postala je popularna pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i trećih strana.

Bonus video: