UNESCO: Uprkos razaranjima, Palmira zadržala autentičnost

Ostaci Trijumfalne kapije koji datiraju iz doba rimskog imperatora Sjevera, iz trećeg vijeka, sada su rasuti po zemlji, a samo dva stuba koja su ranije držala centralni luk još uvijek stoje
52 pregleda 0 komentar(a)
Palmira, Foto: Beta/AP
Palmira, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.04.2016. 13:38h

Uprkos oštećenjima, drevni sirijski grad Palmira zadržao je "integritet i autentičnost" saopštio je danas UNESCO.

Kancelarija Ujedinjenih nacija zadužena za kulturu, potvrdilia je danas da je Palmira pretrpjela značajna oštećenja u perodu dok je bio pod okupacijom Islamske države, ali da je taj arheološki lokalitet zadržao mnogo od svoje autentičnosti, prenosi AFP.

Eksperti misije UNESCO koji su posjetili Palmiru, zaključili su da, uprkos razaranju nekoliko legendarnih građevina, "arheološki lokalitet Palmira zadržava veliki dio svog integriteta i autentičnosti".

Prije sukoba u Siriji, Palmira je bila velika turistička destinacija poznata po drevnim iskopinama, ulicama sa lukovima i hramovima starim 2.000 godina.

Islamska država je prošle godine zauzela Palmiru i tri mjeseca kasnije pogubila 82-godišnjeg sirijskog direktora za antikvitete, a džihadisti su uništili neke od najljepših spomenika i koristili drevni amfiteatar za javna pogubljenja.

Ostaci Trijumfalne kapije koji datiraju iz doba rimskog imperatora Sjevera, iz trećeg vijeka, sada su rasuti po zemlji, a samo dva stuba koja su ranije držala centralni luk još uvijek stoje.

Eksperti su podijeljeni u vezi sa procjenama da li se drevne iskopine mogu restaurisati.

Sirijski šef za antikvitete Mamun Abdulakrim je rekao da se to može učiniti za pet godina i ponovio apel za prikupljanje sredstava.

Bonus video: