Konašenkov: Provokativan udar Izraela kada su se avioni pripremali da slete

1102 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo odbrane Rusije, Foto: Shutterstock
Ministarstvo odbrane Rusije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2018. 13:27h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je udar iz vazduha u Siriji koji se pripisuje Izraelu "direktno ugrozio" dva civilna leta, prenose izraelski mediji izvještaje agencija.

Nije navedeno koji letovi su bili u opasnosti, ali se pominje da je jedan avion sletio u Damask, a drugi u Bejrut i dodaje da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila 14 od 16 izraelskih raketa ispaljenih iz šest aviona F-16 na mete pored Damaska.

Portparol ruskog ministarstva general major Igor Konašenkov je rekao da je izraelski udar bio "provokativan" i da se dogodio kada su se avioni pripremali da slete, prenio je AP.

Konašenkov je rekao i da sirijska vojska nije u potpunosti aktivirala svoju protivvazdušnu odbranu kako bi izbjegla da slučajno pogodi putničke avione.

On je dodao da su sirijski kontrolori vazdušnog saobraćaja usmerili avion koji je letio za Damask u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim.

Izraelski avioni gađali su iz vazdušnog prostora Libana skladište oružja zapadno od sirijskog glavnog grada Damaska, izvijestili su sinoć sirijski državni mediji.

U američkom nedjeljniku Njuzvik objavljeno je da je u tom napadu ranjeno nekoliko zvaničnika libanskog Hezbolaha, koji se kao i Iran bori na strani sirijskih snaga u građanskom ratu u toj zemlji.

Dogodilo se to navodno nekoliko minuta nakon što su oni ukrcali na avion za Iran, javio je taj list pozivajući se na odbrambene izvore.

Bivši šef izraelske vojne obavještajne službe general-major Amos Jadlin rekao je da oni po svoj prilici nisu direktno pogođeni i da se još razmatraju posljedice napada, dok izraelski zvaničnici ćute.

Sirijski mediji su izvijestili da su ranjena tri sirijska vojnika.

Taj napad kraj Damaska prvi je otkako je predsjednik SAD Donald Tramp najavio prošle nedjelje da će njegova zemlja povući 2.000 svojih vojnika u Siriji.

Bonus video: