Da li će Obama posjetiti Hirošimu?

Zvaničnici Bijele kuće su nedavno otkrili da predsjednik Obama razmatra mogućnost da kasnije ovog mjeseca, u vrijeme održavanja samita G7, posjeti Hirošimu, iako se samit održava u drugom dijelu Japana
2 komentar(a)
Šinzo Abe, Barak Obama, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2016. 07:14h

Japanski list "Nikei" objavio je danas da se očekuje da američki predsjednik Barak Obama posjeti Hirošimu poslije samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) sljedećeg mjeseca.

To bi bila prva posjeta jednog predsjednika SAD japanskom gradu, uništenom u američkom nuklearnom napadu prije 71 godine, prenio je Rojters.

Pozivajući se na neimenovane istaknute zvaničnike američke vlade, japanski poslovni dnevnik "Nikei" navodi da Vašington namjerava da Tokiju predloži tu posjetu 27. maja, kada se samit bude završio.

Japanski zvaničnici zasad se nijesu oglasili po ovom pitanju.

Britanska agencija navodi da bi posjeta američkog predsjednika Hirošimi izazvala kontroverze u SAD ukoliko bi došlo do zvaničnog izvinjenja zbog bacanja atomske bombe u avgustu 1945. godine, koja je ubila 140.000 ljudi.

Većina Amerikanaca smatra da je Bombardovanje Hirošime i potom Nagasakija bilo opravdano da bi se okončao rat i spasili životi američkih državljana, dok većina Japanaca misli suprotno, napominje Rojters.

Memorijalni centar žrtvama atomske bombe u Hirošimi nedavno je posjetio američki državni sekretar Džon Keri koji je tom prilikom izjavio da je "duboko potresen".

"Želim da izrazim koliko sam duboko počašćen i potresen na ličnom nivou" rekao je Keri 11. aprila - prvi američki državni sekretar koji je posjetio memorijal u Hirošimi.

On je novinarima rekao da je muzej dotiče sva osjećanja.

Zvaničnici Bijele kuće su nedavno otkrili da predsjednik Obama razmatra mogućnost da kasnije ovog mjeseca, u vrijeme održavanja samita G7, posjeti Hirošimu, iako se samit održava u drugom dijelu Japana.

Kerijeva posjeta Hirošimi, kao i spekulacije da bi i Obama mogao da posjeti taj grad, izazvao je sugestije da bi zvanični Vašington mogao zvanično da se izvini zbog bacanja atomske bombe.

Najveći dio žrtava u Hirošimi je poginulo kad je bomba bačena 6. avgusta, dok su hiljade preminule kasnije od posljedica radijacije.

Tri dana kasnije, 9. avgusta 1945. godine, američke snage su bacile drugu atomsku bombu na Nagasaki, gdje je poginulo 74.000 ljudi.

Manje od nedjelju dana kasnije, 15. avgusta, japanski car Hirohito je potpisao kapitulaciju Japana, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Bonus video: