Maćerevič: Rusija hoće da podijeli NATO, unese razdor...

"Rusija jeste sigurno partner utoliko da se dogovori da se takve provokacije (kao na Baltiku) više nikada ne dese i da se jako precizno formulišu pravila kako takve provokacije ne bi mogle da se koriste kao sredstvo političkog pritiska ili da se pretvore u nešto još ozbiljnije", rekao je Maćerevič
6 komentar(a)
Rusija, NATO, Foto: Shutterstock
Rusija, NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2016. 16:31h

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je u Luksemburgu da su najnoviji incidenti sa ruskim vojnim avionima u Baltičkom moru smišljena provokacija Rusije koja pokušava da unese razdor u NATO, pred samit u Varšavi od koga se očekuju odluke o daljem jačanju istočnog krila zapadnog vojnog saveza.

"Kada pogledamo istoriju takvih poteza prvo Sovjetskog Saveza, a sada i Ruske Federacije vidimo u tome rutinu ruskog ponašanja. Kada se bliže neki važni događaji na kojima mogu da budu donijete neke važne odluke, posebno one koje jačaju bezbjednost članica NATO, Rusija počinje da provocira", kazao je Maćerevič, javila je poljska televizija Polsat.

Poljski ministar koji spada u zagovornike najoštrijeg kursa protiv Rusije u vladi premijerke Beate Šidlo upozorio je da NATO mora da bude svjestan da su to ciljane provokacije Rusije.

"Imaju za cilj da podijele NATO, da podijele javno mnjenje, da izazovu razlike u ponašanju novinara, da ojačaju one novinare koji bi željeli da stanu na stranu Rusije i da vide odziv u onoj zemlji na koju treba da se vrši pritisak", rekao je Maćerevič.

Poljski ministar upozorio je takođe oštro izvještača poljske privatne televizije TVN24 da mu više nikada nijedan poljski novinar ne postavlja pitanje da li Rusija može to da tumači kao provokaciju jačanja istočnog krila NATO.

Kada se novinar usprotivio da je pitanje legitimno jer ga postavljaju redovno i ruski novinari, Maćerevič je rekao da će u tom slučaju, ako pitanje postavi ruski novinar odgovoriti, ali da ne želi da to pitanje postavlja poljski novinar.

Antoni Maćerevič je izjavio pred sjutrašnji sastanak Savjeta NATO-Rusija, prvi na nivou ambasadora od 2014. godine, da sa Rusijom treba razgovarati.

"Rusija jeste sigurno partner utoliko da se dogovori da se takve provokacije (kao na Baltiku) više nikada ne dese i da se jako precizno formulišu pravila kako takve provokacije ne bi mogle da se koriste kao sredstvo političkog pritiska ili da se pretvore u nešto još ozbiljnije", rekao je Maćerevič.

Poljski ministar je podsjetio da su se incidenti, kada su dva dana ruski avioni suhoj-24 nadletali američki ratni brod i presreli američki, odigrali kraj granica Poljske i da je zvanična Varšava zainteresovana da se takve provokacije i incidenti eliminišu.

Bonus video: