Stručnjaci Uneska u Palmiri čim se steknu bezbjednosni uslovi

"Velike teritorije u Palmiri i oko nje su pod minama. Potrebna je hitna intervencija i čišćenje terena kako bi mogla da se pokrene obnova porušenih spomenika
1 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2016. 07:52h

Rusija je pozvala međunarodne organizacije da učestvuju u čišćenju Palmire od zaostalog eksploziva kako bi eksperti Uneska mogli da dođu na teren, izjavio je danas za novinsku agenciju Tas zamjenik ruskog šefa diplomatije Genad Gatilov.

Gatilov je rekao da je sirijska vojska uz pomoć ruskih vazdušnih snaga oslobodila Palmiru od terorista, ali da sada predstoji proces deminiranja.

"Velike teritorije u Palmiri i oko nje su pod minama. Potrebna je hitna intervencija i čišćenje terena kako bi mogla da se pokrene obnova porušenih spomenika", rekao je ruski diplomata.

Prema njegovi riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom o deminiranju Palmire sa generalnom direktorkom Uneska Irinom Bolkovom.

Gatilov navodi da je Bolkova izrazila spremnost da Unesko učestvuje u obnovi antičkih spomenika kada se za to steknu bezbjednosni uslovi.

Galerija