Stručnjaci iz Ermitaža obnavljaju Palmiru

Sirijska vojska je poslije žestokih borbi preuzela kontrolu nad Palmirom nakon skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad
137 pregleda 0 komentar(a)
Palmira, Foto: Beta-AP
Palmira, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.03.2016. 07:43h

Stručnjaci iz ruskog muzeja Ermitaž aktivno će učestvovati u restauriranju spomenika kulture u sirijskom gradu Palmiri, izjavio je direktor tog muzeja Mikail Piotrovski. "Učestvovaćemo u restauracijama i podijelićemo iskustva koja smo stekli obnavljanjem spomenika u Lenjingradu", rekao je Piotrovski za televiziju Rusija-24.

Direktor muzeja iz Sankt Peterburga kazao je da je restauracija antičkih ruševina u Palmiri ostvariv zadatak, ali da se treba uzdržati od ishitrenih poteza. Sirijska vojska je poslije žestokih borbi preuzela kontrolu nad Palmirom nakon skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države.

Palmira se nalazi u sirijskoj pustinji, oko 200 kilometara sjeveroistočno od Damaska. Grad je nekada bio jedan od najbitnijih centara u regionu i važna raskrsnica trgovačkih puteva. Poznat je kao grad bogate istorije i vrlo očuvanih antičkih građevina iz različitih istorijskih perioda, zbog toga je bila jedna od najposjećenijih turističkih destinacija Sirije.

Bonus video: