Unesko pozdravio oslobađanje Palmire

Islamska država osvojila je drevni grad u centralnoj Siriji u maju prošle godine. Veliki dio spomenika i kulturne baštine tada je uništen ili oštećen
3 komentar(a)
Palmira, Foto: Reuters
Palmira, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2016. 07:57h

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) pozdravila je oslobađanje antičkih spomenika u Palmiri od Islamske države, navodi se u saopštenju Generalne direktorke Uneska Irine Bokove.

"Pozdravljam oslobađanje arheološke zone u Palmiri koja se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine i koja je simbol kulturne različitosti i tolerancije sirijskog naroda, zbog čega je taj region nazivan kolevkom civilizacije", navela je Bo‡kova.

Dobro obaviješteni izvor iz Damaska potvrdio je za rusku novinsku agenciju Tas da su sirijske snage zauzele i posljednje uporište ID u blizini Palmire.

"Vojska je povratila kontrolu nad velikim dijelom teritorije, potisnuta su uporišta militanata u okolini tog grada", navodi izvor.

Islamska država osvojila je drevni grad u centralnoj Siriji u maju prošle godine. Veliki dio spomenika i kulturne baštine tada je uništen ili oštećen.

Unesko je ranije upozorio da gradu koji je poznat kao "Venecija na pijesku" prijeti uništenje.