NA POLOŽAJE DŽIHADISTA

Ruske specijalne snage pomogle u vazdušnim napadima u Siriji

Sirijska vojska, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, ušla je danas na područje drevnog grada Palmire kako bi odatle protjerala trupe Islamske države
2 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 03:23h

Ruske specijalne snage direktno su pomagale u vazdušnim napadima na položaje džihadista u Siriji dok su ruski vojni savjetnici odigrali ključnu ulogu u ofanzivi sirijske vojske, izjavio je danas komandant ruskih snaga u Siriji.

General-pukovnik Aleksandar Dvornikov izjavio je za list Rosiska gazeta da su ruske specijalne jedinice sprovodile misiju za tačno određivanje meta za gađanje u Siriji i dodao da su direktno pomagale u sprovođenju vazdušnih napada.

Dvornikov nije naveo broj ruskih specijalaca raspoređenih u Siriji navodeći da će ofanziva sirijskih snaga na drevni grad Palmiru stvoriti uslove ka uspostavljanju kontrole duž granice s Irakom.

Sirijska vojska, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, ušla je danas na područje drevnog grada Palmire kako bi odatle protjerala trupe Islamske države.

Vojska je, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, 7. marta otpočela bitku za Palmiru, koja se nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine i koju su u maju prošle godine zauzeli džihadisti.

Ukoliko bi Islamska država izgubila kontrolu nad pustinjskom oblašću između Palmire i granice sa Irakom, dio ukupne teritorije zemlje pod okupacijom džihadista smanjio bi se sa trenutnih 40 na 30 odsto, navele su svjetske agencije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je prošle sedmice naredio povlačenje nekih borbenih aviona iz Sirije, ali je najavio da će nastaviti da se bori protiv džihadista iz Islamske države i Nusra Fronta, povezanog s Al Kaidom.

Te dvije grupe isključene su iz dogovora o primirju koje je stupilo na snagu 27. februara.