Koga finansiraju Spilberg, Di Kaprio, Denis Rodman?

To podrazumijeva aktivno učešće u kampanji, pojavljivanje na promotivnim spotovima, gostovanje na tribinama, kao i pozamašne novčane donacije
1 komentar(a)
Berni Senders, Hilari Klinton, Foto: Twitter
Berni Senders, Hilari Klinton, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.03.2016. 13:33h

Holivud je uvjek bio mjesto koje je važilo kao jako uporište demokrata u SAD.

Brojni glumci, režiseri, producenti javno podržavaju demokratske kandidate za predsjednika SAD, što podrazumijeva aktivno učešće u kampanji, pojavljivanje na promotivnim spotovima, gostovanje na tribinama, kao i pozamašne novčane donacije.

Individualno, gornja granica donacije za političkog kandidata tokom izbornog ciklusa je 2.700 dolara.

Međutim mnogi zaobiđu ovo pravilo, jer nema ograničenja donacija za političke fondove, koji kasnije pare preusmjere na svoje političke kandidate.

Od aktuelnih kandidata za predsjednika SAD, najviše para ubjedljivo je prikupila Hilari Klinton, prenosi "Business Insider".

Stiven Spilberg, jedna od najpoznatijih režisera i suosnivač producentske kuće DreamWorks, je tako uložio milion dolara u fond "Priorities USA Action" (fond koji finansira kampanju Hilari Klinton), i 2.700 dolara na lični račun Hilari Klinton.

Identičnu sumu za istog kandidata je uložio i Džefri Katsenberg izvršni direktor DreamWorks-a (milion u fond, i 2.700 dolara na lični račun Klintonove).

Džej Džej Abrams, režiser koji potpisuje i nastavak posljednjeg filma iz Star Wars franšize je uložio pola miliona u "Priorities USA action" i 2.700 dolara na lični račun demokratske kandidatkinje.

Među ostalima za koje se zna da su donirali 2.700 dolara na račun Hilari Klinton nalaze se Leonardo Di Kaprio, Tom Henks, Kanije Vest, Keti Peri, Ben Aflek, Kejt Hadson, Ris Viterspun,Bijonse, Elen Dedženeris...

Berni Senders, takođe kandidat demokrata je dobio podršku još liberalnijih umjetnika.

Snedersovu kampanju sa dozvoljenih 2.700 dolara podržaba Set MekFerlin (tvorac "Family guy", "American dad", "Ted"), glumac i režiser Deni DeVito, i bluz pjevačica Boni Reit.

Kelsi Gramer, američki glumac, dobitnik šest Emija i dva zlatna globusa, a koji je našoj publici poznat po liku psihologa Frejžera, je podržao dvojicu republikanskih kandidata Bena Karsona i Rendija Pola sa po 2.700 dolara.

Džeri Brukhajmer, poznati producet koji stoji iza franšiza "Pirati sa Kariba" i "Bad boys" je pokazao nešto konzervativniju stranu i uplatio 2.700 dolara za Džeba Buša.

Jedan od favorita za republikanskog predjsendičkog kandidata, Donald Tramp ima podršku Denisa Rodmana, Majk Tajsona, Hulk Hogana, Geri Bjusija. Ipak, prema "Business Insider-u", nije poznato koliko su dotični donirali Trampovoj kampanji.

Bonus video: