Odgođeno glasanje o oštrijim sankcijama Sjevernoj Koreji: Rusija proučava tekst

"Nacrt rezolucije predviđa uvođenje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji i to će biti najteže sankcije koje je Savjet bezbjednosti UN nekoj zemlji uveo u posljednjih 20 godina", izjavila je američka ambasadorka u UN Samnata Pauer
2 komentar(a)
Sjeverna Koreja lansiranje rakete, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja lansiranje rakete, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2016. 17:38h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odgodio je danas glasanje o nacrtu rezolucije, u kojoj se poziva na uvođenje oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji, pošto je Rusija zatražila dodatno vrijeme da prouči tekst, prenosi Rojters.

Glasanje će, umjesto danas, biti održano sjutra, navele su diplomate koje su željele da ostanu anonimne.

"Po zahtjevu SAD da se glasanje održi ovog popodneva, Rusija se pozvala na proceduralno razmatranje rezolucije na 24 časa", navela je misija SAD pri UN u saopštenju.

Prošle nedjelje, UN su predstavile članicama Savjeta bezbjednosti nacrt rezolucije, koji je dogovoren sa Kinom, a kojim bi se značajno pooštrile sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja izvela nuklearno i balističko testiranje.

"Nacrt rezolucije predviđa uvođenje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji i to će biti najteže sankcije koje je Savjet bezbjednosti UN nekoj zemlji uveo u posljednjih 20 godina", izjavila je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer.

Sjevernokorejski šef diplomatije Ri Su Jong rekao je danas da Sjeverna Koreja neće učestvovati ni na jednom sastanku Savjeta za ljudska prava UN, koji će se baviti stanjem ljudskih prava u toj državi, i "nikad, ikad" je neće obavezati nijedna rezolucija u vezi sa tim.

Sjeverna Koreja saopštila je 7. februara da je uspješno lansirala posmatrački satelit uz pomoć rakete dugog dometa. Ta najava je izazvala brojne međunarodne osude jer se to dogodilo mjesec dana nakon što je Pjongjang naveo da je izveo prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Sjeverna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Bonus video: