Ovo su nagrađene fotografije koje su obilježile prošlu godinu

"Cijele noći smo se skrivali od policije, bio sam iscrpljen... Bilo je oko tri sata ujutro i nisam smio da upotrijebim blic u trenutku kada policajci traže te ljude", priča on, objašnjavajući da je samo mjesečeva svjetlost obasjala prizor na fotografiji
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2016. 18:59h

Crno-bijela fotografija na kojoj izbjeglica provlači bebu kroz ogradu od bodljikave žice na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske osvojila je danas glavnu nagradu organizacije "Vorld pres foto" (World Press Photo).

Fotografija pod nazivom "Nada u novi život", koju je napravio australijski slobodni fotograf Voren Ričardson, ilustruje dramu kroz koju je na putu ka Evropi 2015. godine prošlo vise od milion ljudi, od kojih je polovina bježala od građanskog rata u Siriji.

Sudije na ovogodišnjem takmičenju, koje je privuklo 5.775 fotografa iz 128 zemalja koji su konkurisali sa 82.951 fotografijom, opisali su Ričardsonovu fotografiju, načinjenu u gluvo doba noći bez blica, kao "nevjerovatno vizuelno moćnu" i "opsjedajuću", prenosi AFP.

Ričardson, sa sjedištem u Budimpešti, pet dana je proveo u kampu sa grupom izbjeglica na granici u blizini mjesta Reske u Mađarskoj kada je napravio pobjednički snimak.

"Cijele noći smo se skrivali od policije, bio sam iscrpljen... Bilo je oko tri sata ujutro i nisam smio da upotrijebim blic u trenutku kada policajci traže te ljude", priča on, objašnjavajući da je samo mjesečeva svjetlost obasjala prizor na fotografiji.

Direktor foto-servisa francuske agencije Frensis Kon, koji je ove godine predsjedavao žiriju organizacije sa sjedištem u Amsterdamu, kaže da Ričardsonova fotografija "ima takvu moć upravo zbog svoje jednostavnosti, a pogotovu zbog simboličnosti bodljikave žice".

Agenciji Frans pres pripale su četiri nagrade, među kojima je prva u kategoriji "Spot njuz" otišla u ruke Samira Al-Dumija sa sjedištem u Siriji, za fotografije koje je napravio odmah nakon vazdušnih udara koji su razorili grad Dumu nadomak Damaska.

Njegov sirijski kolega Abd Dumani osvojio je drugu nagradu u kategoriji "Dženeral njuz" za fotografiju na kojoj prikazuje ubijenu i ranjenu decu u sličnim napadima na Dumu.

Dugogodišnjem fotoreporteru francuske agencije Robertu Šmitu pripala je druga nagrada u kategoriji "Spot njuz" za dramatični snimak pogubne lavine na Mont Everestu koju je prošlog aprila pokrenuo zemljotres u Nepalu.

U istoj kategoriji treću nagradu je osvojio Bulent Kilidž sa sjedištem u Turskoj za fotografiju sirijskih izbjeglica na turskoj granici.

Tri prve nagrade dodijeljene su i "Njujork tajmsu", i to za fotografiju na kojoj ljekar liječi mladog borca Islamske države u kurdskoj bolnici, za fotografiju koja prikazuje dolazak izbjeglica čamcem u selo na grčkom ostrvu Lezbos i za snimak na kojem su prikazani čileanski, kineski i ruski istraživači na Antarktiku.

Galerija

Bonus video: