O ZATVARANJU AUSTRIJSKE GRANICE

Dačić: Nećemo dozvoliti da izbjeglice ostanu na Balkanu

"Mi spremno čekamo ove događaje, imaćemo human odnos prema izbjeglicama i migrantima, ali ćemo sigurno zaštititi naše nacionalne i državne interese odnosno nećemo dozvoliti da neko riješi taj problem tako što zamišlja ili planira da oni ostanu na Zapadnom Balkanu", rekao je Dačić
3 komentar(a)
Ivica Dačić, Milo Đukanović, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Milo Đukanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.02.2016. 18:30h

Srbija je spremna za posljedice najavljenog zatvaranja austrijske granice za izbjeglice, ali neće dozvoliti da se taj problem riješi tako da one ostanu na zapadnom Balkanu, poručio je danas prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić, koji učestvuje na 52. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, rekao je da ga je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc obavijestio da namjerava da zakaže hitnu sjednicu ministara spoljnih i unutrašnijih poslova zemalja na balkanskoj ruti za 24. februar.

Tada se, kako je naveo, očekuje da već počnu problemi izazvani zatvaranjem austrijske granice, što će izazvati posljedice duž cijele zapadnobalkanske rute.

"Mi spremno čekamo ove događaje, imaćemo human odnos prema izbjeglicama i migrantima, ali ćemo sigurno zaštititi naše nacionalne i državne interese odnosno nećemo dozvoliti da neko riješi taj problem tako što zamišlja ili planira da oni ostanu na Zapadnom Balkanu. To neće biti moguće", rekao je Dačić.

Minhenska bezbjednosna konferencija je jedan od najvećih skupova na svijetu vezano za pitanja međunarodne politike, bezbjednosti i odbrane, koja je i ovog puta okupila veliki broj najvažnijih svjetskih lidera i stručnjaka koji se bave ovom oblašću.

Najvažnije teme konferencije su, kako je naveo, borba protiv terorizma, borba protiv Islamske države, pitanje migranske krize, ali i geopolitički odnosi, tako da se očekuje nastup najznačajnih svjetskih lidera - ruskog premijera Dimitrija Medvedeva, državnog sekretara SAD Džona Kerija, pa do čitavog niza ministara spoljnih poslova, premijera i predsjednika prisutnih zemalja u Minhenu.

"Mislim da je veoma važno da smo mi ovdje iznijeli stav Srbije da želi da bude konstruktivan faktor kada je riječ o miru i stabilnosti. Takođe dajemo i veliku podršku međunarodnoj borbi protiv terorizma, kao i migrantskoj krizi", rekao je on.

Dačić je pored učešća na konferenciji, imao i niz bilateralnih susreta sa svojim kolegama iz svijeta, ali i iz regiona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Između ostalog razgovarao je sa minstrom spoljnih poslova Italije i Luksemburga Paolom Đentilonijem i Žanom Aselbornom.

Takođe na konferenciji su prisutni i premijer Crne Gore Milo Đukanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zvizdić, i predsjednica Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović, kao i makednonski predsjednik Đorđe Ivanov i slovenački predsjednik Borut Pahor, rekao je Dačić.

Preporučujemo za Vas