Jordanski kralj: Zemlja došla do tačke ključanja zbog sirijskih izbjeglica

"Prije ili kasnije brana će pući", rekao je on i dodao da međunarodna zajednica mora da ponudi više ako želi da Jordan nastavi da prima još izbjeglica
0 komentar(a)
Kralj Abdulah, Foto: Reuters
Kralj Abdulah, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2016. 10:52h

Jordanski kralj Abdulah upozorio je da je njegova zemlja "pred tačkom ključanja" zbog priliva stotina hiljada sirijskih izbjeglica.

Kralj Abdulah je u danas objavljenom u intervjuu za BBC, uoči donatorske konferencije o Siriji koja počinje u četvrtak u Londonu, rekao da postoji ogroman pritisak na jordanske socijalne službe, infrastrukturu i privredu.

"Prije ili kasnije brana će pući", rekao je on i dodao da međunarodna zajednica mora da ponudi više ako želi da Jordan nastavi da prima još izbjeglica.

"Mislim da je jordanski narod došao do tačke ključanja", dodao je on.

Jordan je decenijama prihvatao ljude koji bježe od ratova na njegovim granicama, Palestince, Iračane i sada toliko Sirijaca da oni predstavljaju 20 odsto jordanskog stanovništva.

"Prvi put više ne možemo s tim da se nosimo", rekao je kralj Abdulah.

U Jordanu se nalazi 635.000 od 4,6 miliona Sirijaca koje su UN registrovale kao izbjeglice.

Prema preliminarnim podacima iz popisa stanovništva u Jordanu objavljenim juče u toj zemlji ima ima 1,265 miliona Sirijaca, ili dvostruko više nego registrovanih sirijskih izbeglica.

Kralj Adulah je rekao za BBC da Jordanci trpe posljedice velikog priliva izbjeglica, da se 25 odsto budžeta troši za pomoć izbjeglicama, da su javne službe preopterećene i da mnogi imaju teškoće da nađu radna mjesta.

Rekao je da je bilo potrebno da više od milion migranata i izbjeglica dođu u Evropu da bi evropske zemlje počele da shvataju pritisak koji osjeća Jordan.

Donatorska konferencija za Siriju održava se u četvrtak u Londonu. Domaćini su Velika Britanija, Njemačka, Norveška, Kuvajt i UN.

Organizatori konferencije navode da međunarodna zajednica mora da pojača napore da pomogne 13,5 miliona ugroženih i raseljenih ljudi u Siriji i milionima drugih koji su pobjegli van zemlje.

Cilj je da se prikupe znatna nova sredstva, identifikuju dugoročna rješenja za finansiranje i razmotre dugoročne potrebe onih koji su pogođeni krizom, uključujući načine otvaranja radnih mjesta i kako da se obezbijedi obrazovanje.

Prema jordanskom popisu sprovedenom prošle godine u Jordanu živi 9,5 miliona ljudi, uključujući 6,6 miliona Jordanaca i 2,9 miliona stranaca koji nemaju državljanstvo. Sirijci čine najveću grupu stranaca.

Bonus video: