Nestle: Javno protiv ropstva, tajno djeca robovi na plantažama

Nestle je tada u dramatičnom saopštenju naveo da su njihovi kupci trgovali proizvode na kojima je bilo krvi i znoja siromašnih, neplaćenih i zlostavljanih migranata
121 pregleda 2 komentar(a)
Ropstvo, Prinudni rad, Foto: Shutterstock
Ropstvo, Prinudni rad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2016. 12:55h

Teško da postoji gora stvar za firmu od toga da je povezana sa modernim ropstvom. Prošlog novembra je najveći svjetski proizvođač hrane i jedan od najprepoznatljivijih brendova, Nestle, objavio da je u svojim lancima dostave na Tajlandu otkrio prinudni rad.

Nestle je tada u dramatičnom saopštenju naveo da su njihovi kupci trgovali proizvode na kojima je bilo krvi i znoja siromašnih, neplaćenih i zlostavljanih migranata.

Nestle je proaktivnim djelovanjem krenuo u novu eru strožije kontrole sopstvenog lanca nabavke. Godinu dana je kompanija istraživala medijske navode i potvrdila da je industrija morskih plodova na Tajlandu puna prinudnog rada, trafikinga i ropstva.

Firma je navela i da ostale firme koje rade u Tajlandu ne mogu izbjeći iste rizike.

Potpredsjednik Nestlea je poručio da u njihovom lancu dostave nema mjesta za kršenje ljudskih prava i poručio da će sa dostavljačima raditi kako bi došlo do pozitivnih promjena.

Takav stav je oduševio javnost i zaštitnici ljudskih prava su aplaudirali kompaniji na proaktivnosti, smatrajući da će to dovesti do ozbiljne promjene kada je u pitanju poslovna odgovornost.

Čak je legislativa krenula u tom pravcu da velike kompanije u SAD i Velikoj Britaniji moraju da objavljuju godišnje izvještaje o svojim naporima da njihov posao ni u jednoj tačci ne uključuje bilo kakvu vrstu ropstva.

To je dovelo do toga da su brojni konzumenti i radnici pokrenuli pravne akcije protiv kompanija optužujući ih da su lagali o svojim radnjama protiv ropstva.

Jedna od tih kompanija je upravo Nestle, a sada su optuženi da koriste djecu robove na farmama kakaa u Obali Slonovače.

To stavlja kompaniju u poziciju da u isto vrijeme jedna od javnih akcija bude otkrivanje i borba protiv ropstva, dok se na sudu bore protiv optužbi da svjesno idu ka većem profitu tim sredstvima.

Postoje stavovi, poput onoga Endrjua Volisa iz organizacije za borbu protiv trgovine ljudima, koji smatraju da je Nestleov izlazak u javnost oko ropstva na Tajlandu bio dio taktike da se obeshrabre tužbe protiv njih.

"Lako je priznati nešto što je već otkriveno. Kada je Nestle javno izašao sa pričom o ropstvu, to su već svi znali. Vrli novi svijet će se desiti onda kada kompanije budu stvarno djelovale da istraže lance koji su van njihove direktne kontrole. Mora se pravilno adresirati problem", poručio je Volis.

Bonus video: