Lavrov: Ruski vazdušni napadi preokrenuli situaciju u Siriji

Ruski ministar inostranih poslova rekao je i da Rusija neće dozvoliti Zapadu da ih kažnjava zbog vođenja nezavisne spoljne politike
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2016. 09:50h

Vazdušni napadi ruske vojske kao podrška snagama lojalnim predsjedniku Sirije Bašaru al Asadu pomogle su da se preokrene situacija u Siriji, ocijenio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"Djelovanje ruskih vazduhoplovnmih snaga, kao odgovor na zahtjev sirijskih lidera - zaista su pomogli da se preokrene situacija u zemlji i smanji teritorija koju kontrolišu teroristi", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da je nemoguće postići mirovni sporazum u Siriji ukoliko Kurdima ne bude upućen poziv da učestvuju u pregovaračkom procesu.

"Bilo bi nefer i kontraporduktivno zaustaviti Kurde da uzmu učešće u mirovnim pregovorima", rekao je Lavrov, prenose agencije.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je i da Rusija neće dozvoliti Zapadu da ih kažnjava zbog vođenja nezavisne spoljne politike.

"Mi smo spremni za najkonstruktivniju saradnju sa zapadnim partnerima, uključujući Evropu i Sjedinjene Američke Države, ali samo i ekskluzivno na ravnopravnim i uzajamno korisnim osnovama, bez miješanja u unutrašnje poslove", rekao je Lavrov.

Bonus video: