Sjeverna Koreja lažirala snimak lansiranja rakete iz podmornice?

Kim Džong Un tvrdi da su navodni testovi hidrogenske bombe izvedeni, "kako bi se izbjegao rat" sa SAD
52 pregleda 1 komentar(a)
Sjeverna Koreja nuklearna proba, Foto: Associated Press
Sjeverna Koreja nuklearna proba, Foto: Associated Press
Ažurirano: 12.01.2016. 12:04h

Snimak pokušaja lansiranja sjevernokorejske balističke rakete iz podmornice, koju je zvanični Pjongjang objavio dva dana nakon saopštenja da je sproveden četvrti nuklearni test, lažan je prema analizi kalifornijskog "think tanka" CNS-a.

Pjongjang je saopštio da posjeduje tehnologiju balističkih raketa, koje je moguće lansirati iz podmornice, što većina svjetskih stručnjaka osporava.

Sjevernokorejska državna televizija je u petak objavila snimak posljednjeg testa, koji se navodno dogodio u decembru.

Različiti uglovi kamere

Vojska Južne Koreje, saopštila je u subotu da je Sjeverna Koreja modifikovala video snimak i da je korišten snimak rakete Scud iz 2014. godine.

Analize kalifornijskog CNS-a pokazuju da je snimak lažan.

"Oni su koristili različite uglove kamere kako bi izgledalo da se radi o nekoliko neprekidnih lansiranja, ali kad se snimak podrobnije analizira vidi se da se radi o jednom istom lansiranju", izjavila je Melisa Hanam, saradnica CNS-a.

Kim Džong Un tvrdi da su navodni testovi hidrogenske bombe izvedeni, "kako bi se izbjegao rat" sa SAD.

Preko kineskih izvora iz Sjeverne Koreje, prenešeno je da će Pjogjang nastaviti sa testovima, dok god se ne dobije mirovni sporazum sa SAD, Kinom i Južnom Korejom.

Iako je cijeli svijet u prvom mahu osudio test hidrogenske bombe, prema mišljenju stručnjaka, upitno je da li se on zapravo i desio.

Mjera samoodbrane

Nuklearni test je mjera samoodbrane, kako bi se na učinkoviti način odbranio mir na korejskom poluostrvu, prenjela je službena agencija Sjeverne Koreje KCNA.

"Riječ je u legitimnom pravu suvjerene države", navodi se u saopštenju.

Pjongjang je saopštio da je ekslpozija namijenjena SAD, kako bi se privolili da dođu na četvorostrane pregovore (Kina, SAD, Sjeverna Koreja i Južna Koreja), čime bi se završio rat i postigao trajni mir u regionu

Bonus video: