"NEKA PRIKAŽU SVOJE"

Konašenkov: Zapadni mediji koriste ruske snimke da opišu vojne uspjehe SAD u Siriji

"Posljednji put se to dogodilo nedavno, kada je TV kanal "Juronjuz" izvijestio o navodnim američkim vojnim uspjesima u borbama protiv Islamske države (ID), uz komentar predstavnika Centralne komande vojske SAD", rekao je on, prenio je Tass
1 komentar(a)
Rusija, bombardovanje, Sirija, Foto: Reuters
Rusija, bombardovanje, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2015. 10:04h

Zapadni mediji koristili su snimke ruskog Ministarstva odbrane da opišu vojne uspjehe SAD u borbama protiv militantnih aktivista u Siriji, izjavio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

"Posljednji put se to dogodilo nedavno, kada je TV kanal "Juronjuz" izvijestio o navodnim američkim vojnim uspjesima u borbama protiv Islamske države (ID), uz komentar predstavnika Centralne komande vojske SAD", rekao je on juče, prenio je Tass.

Kako je Konašenkov precizirao, na video snimcima koje je emitovao kanal "Juronjuz" prikazano je kako strateški bombarderi Tu-160 lansiraju ruske krstareće rakete.

"Umjesto da govore o hirurškoj preciznosti udara, predlažemo našim kritičarima iz koalicije koja se bori protiv ID da prikažu snimke svojih vazdušnih udara protiv te organizacije", istakao je on, izrazivši nadu da će koalicija objaviti barem upola onoliko snimaka koliko je Rusija prikazala svijetu u protekla tri mjeseca otkako je počela vojnu operaciju u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane je juče otvorilo za medije rusku bazu Hmeimim u Siriji, prenio je AFP uz ocjenu da, skoro tri mjeseca nakon što je Moskva otpočela vazdušnu kampanju u toj zemlji na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nema znakova posustajanja u ruskoj bazi.

Konašenkov je juče, prilikom obilaska baze u Siriji, rekao da u udarima ruskih aviona nema grešaka, te da su ruski avioni opremljeni najmodernijom opremom za nišanjenje.

Ruska vojska je juče saopštila da su njeni avioni izveli 59 izlazaka i uništili oko 212 meta u protekla 24 sata, pored oko 9.000 kampova za obuku, skladišta za municiju, komandnih punktova i naftnih rafinerija koje je, kako navodi, onesposobila.