Saudijska Arabija: Žena prvi put izabrana na političku funkciju

Apsolutna monarhija, kojom vlada kralj Salman nakon smrti kralja Abdulaha u januaru, a koja primjenjuje striktno tumačenje islama, suočava se sa intenzivnim kritikama po pitanju rodne ravnopravnosti
1 komentar(a)
Saudijska Arabija izbori, Foto: Reuters
Saudijska Arabija izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 09:45h

Jedna Saudijka izabrana je po prvi put za člana opštinskog vijeća, nakon što je Saudijska Arabija ukinula zabranu ženama da učestvuju na izborima, izvijestio je danas BBC.

Salma bint Hizab al-Otejbi osvojila je mjesto u vijeću u provinciji Meka na izborima održanim u subotu, saopštila je izborna komisija.

Opštinski izbori 12. decembra u Saudijskoj Arabiji bili su prvi na kojima je ženama dozvoljeno da glasaju i budu kandidati, što se smatra korakom naprijed u sporom procesu reformi kada je riječ o pravima žena u tom konzervativnom kraljevstvu.

Ukupno 978 žena i 5.983 muškarca prijavilo se da učestvuje na izborima za 284 opštinskih vijeća.

Ipak, svega 131.000 žena se prijavilo da glasa u poređenju sa više od 1,35 miliona muškaraca, od gotovo 21 milion stanovnika u Saudijskoj Arabiji.

Prvi opštinski izbori održani su 2005, za kojima su uslijedili izbori 2011, ali u oba slučaja, samo muškarcima je bilo dozvoljeno da učestvuju, prenio je AFP.

Apsolutna monarhija, kojom vlada kralj Salman nakon smrti kralja Abdulaha u januaru, a koja primjenjuje striktno tumačenje islama, suočava se sa intenzivnim kritikama po pitanju rodne ravnopravnosti.

Saudijska Arabija je jedina država u svijetu gdje ženama nije dozvoljeno da voze.

One, takođe, moraju da u javnosti nose tradicionalnu crnu odjeću, koja im prekriva gotovo čitavo tijelo i potrebna im je dozvola muških članova porodice da bi putovale, radile ili se udale.

U drugim zalivskim državama, žene imaju neka prava koja se tiču glasanja već nekoliko godina.

Bonus video: