Grčka policija uklonila migrante iz neutralne zone: "Pokopane" nade za azil u sjevernoj Evropi

Tokom operacije je došlo do manjih sukoba policije i migranata, koji su pretežno iz Pakistana, Maroka, Alžira i Somalije, a koji su po velikoj hladnoći bili u kampu u blizini Idomenija nakon što je Makedonija počela da po nacionalnosti "filtrira" migrante od 19. novembra
0 komentar(a)
Policija Grčka, Foto: Reuters
Policija Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2015. 18:59h

Grčka policija uklonila je večeras u desetosatnoj operaciji stotine migranata iz neutralne zone između Makedonije i Grčke, koji su se tu danima nalazili nakon što je Skoplje odbilo da primi one koje smatra ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama, javila je grčka agencija ANA.

Od jutros je 46 autobusa prevezlo migrante do Atine, a prvi bi trebalo, kako se očekuje, da do grčke prijestonice stigne večeras.

Policija je, takođe, otvorila nacionalni put u Idomeniju koji je bio blokiran tokom operacije, a nevladine organizacije su se vratile u Idomeni da tamo ponovo podignu kamp i sačekuju nove pridošlice, navodi ANA.

Rojters i AFP prenose da je grčka policija opkolila oko 2.300 migranata koji su tri nedjelje bili "zaglavljeni" na granici sa Makedonijom i prevozi ih do Atine.

Time su, kako ocjenjuje britanska agencija, pokopane njihove nade da će potražiti azil u sjevernoj Evropi.

Tokom operacije je došlo do manjih sukoba policije i migranata, koji su pretežno iz Pakistana, Maroka, Alžira i Somalije, a koji su po velikoj hladnoći bili u kampu u blizini Idomenija nakon što je Makedonija počela da po nacionalnosti "filtrira" migrante od 19. novembra.

Oko 350 policajaca je bilo angažovano u prebacivanju migranata autobusima do zatvorenog stadiona u Atini koji je korišćen za tekvondo tokom Olimpijskih igara 2004. godine, kao i u dosad nekorišćene prostorije bivšeg atinskog aerodroma Helinikon.

Jedan policijski zvaničnik je rekao da migranti imaju rok od 30 dana da napuste Grčku, ali da nijesu stavljeni u pritvor, a da će, ukoliko budu uhvaćeni u toj zemlji nakon isteka 30-dnevnog roka, biti uhapšeni i deportovani.

Međutim, nekoliko zemalja iz kojih migranti većinom potiču nemaju sporazume o readmisiji sa Grčkom, navodi britanska agencija i podsjeća da je Pakistan prošle nedjelje odbio da primi nazad neke migrante koje je evropska pogranična agencija Fronteks avionom uputila iz Atine.

Predstavnicima medija bilo je onemogućeno da prate policijsku operaciju, navodi Rojters, a policija je u saopštenju navela da su novinari "time bili zaštićeni od bilo kakvog eventualnog nasilja, tenzija ili prijetnji i agresivnog ponašanja".

Bonus video: