Cijela generacija sirijske djece trpi psihološku štetu

"Pored očigledne psihološke štete zbog prisustvovanja traumatskim događajima i ekstremnom nasilju, tu je i bezbroj sekundarnih, često zanemarenih dnevnih pitanja psihološke i društvene štete kada raseljeno dijete stigne u novu zajednicu"
1 komentar(a)
djeca Sirija, Foto: Reuters
djeca Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 09:22h

Čitava jedna generacija sirijske djece može da pretrpi "katastrofalnu" psihološku štetu, pošto je svako četvrto dijete u Siriji, zbog prisustvovanja traumatskim događajima, izloženo riziku razvoja poremećaja mentalnog zdravlja, navodi se u saopštenju humanitarne organizacije "Spasimo djecu"(Save the Children).

Psihološke potrebe djece koja već četiri i po godine bježe od rata, i dalje su u najvećoj mjeri neispunjene zbog nedostatka sredstava, rasta broja izbjeglica i napetih resursa zemalja koje ih primaju, dodaje se u izvještaju te najveće nevladine organizacije za zaštitu djecu, sa sjedištem u Londonu.

"Posljedice po buduće mentalno zdravlje čitave generacije mogle bi biti katastrofalne", saopštio je Jan Rodžers, direktor libanskog ogranka organizacije, prenosi Rojters.

"Pored očigledne psihološke štete zbog prisustvovanja traumatskim događajima i ekstremnom nasilju, tu je i bezbroj sekundarnih, često zanemarenih dnevnih pitanja psihološke i društvene štete kada raseljeno dijete stigne u novu zajednicu".

On je podsjetio da mnoga djeca mjesecima ili godinama ne idu u školu, a kod kuće su okružena stalnom napetošću i brigama, ili odvojena od prijatelja i rođaka. Često su prisiljena da rade, da ulaze u rane brakove, na život u nebezbijednim i siromašim djelovima gradova, što sve ima duboke posljedice po njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

Rodžers podseća da su normalne rutine - poput odlaska u školu, viđanja sa roditeljima ili ispunjavanja redovnih dužnosti u kući - ključne za razvoj djece.

Među tinejdžerima akutni stres dovodi do suicidalnih misli i samopovrjeđivanja, dodaje se u izvještaju i navodi nekoliko dokumentovanih primjera samoubistava.

Drugi često navođeni primjer su poremećaji govora, problemi sa čulima sluha ili vida, kao i mokrenje u krevetu.

"Ostavljanje djece bez brige kasnije ima negativne posljedice - ona postaju agresivna, depresivna i stiču fobije", izjavio je Rim Nasri, priholog organizacije "Spasimo djecu".

Bonus video: