Pripadnica sekte Aum oslobođena optužbi za napad iz 1995.

Pripadnici sekte Aum Šinri Kjo su 1995. pustili nervni gas u tokijsku podzemnu željeznicu, od čega je umrlo 12 ljudi, a više od 5.500 povrijeđeno
0 komentar(a)
Tokio, Foto: Shutterstock
Tokio, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2015. 08:16h

Bivša članica japanske vjerske sekte Aum Šinri Kjo, odgovorne za napad gasom sarinom u tokijskom metrou 1995, oslobođena je danas optužbi za umiješanost u planiranje napada na gradonačelnika Tokija te iste godine.

Naoko Kikući (43) osuđena je polovinom 2014. na pet godina zatvora zbog umiješanosti u planiranje napada i slanje paketa sa bombom gradonačelniku. Tom prilikom teško je povrijeđena jedna osoba.

Advokati su uložili žalbu na presudu i danas je odbačena prethodna odluka uz obrazloženje da Naoko Kikući nije bila upućena u planiranje napada na gradonačelnika.

Naoko Kikući nikada nije optužena za napad u tokijskom metrou iako su ona, Katsija Takahaši i Makoto Hirata bili troje preostalih članova sekte Aum koji su uspjeli da pobjegnu policiji nakon napada u metrou.

Pripadnici sekte Aum Šinri Kjo su 1995. pustili nervni gas u tokijsku podzemnu željeznicu, od čega je umrlo 12 ljudi, a više od 5.500 povrijeđeno.

Osnivač sekte Šoko Asahara osuđen je 2004. na smrtnu kaznu zbog organizovanja napada u tokijskom metrou.

Bonus video: