Medvedev: Obaranje ruskog aviona zločinačka akcija

Druga posljedica je, kako je naveo, "to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamske države (IS)", prenio je TAS S
77 pregleda 6 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.11.2015. 08:35h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas da je Turska počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona "Su-24" u Siriji, te da će biti teško otkloniti štetu koja je time nanijeta dobrosusjedskim odnosima Rusije i Turske, uključujući ekonomsku saradnju.

"Bezobzirna zločinačka akcija turskih vlasti koje su oborile ruski avion ima tri posljedice, a prva je opasno pogoršavanje odnosa između Rusije i NATO, koje se ne može opravdati nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica", rekao je Medvedev novinarima po dolasku u Jekaterinburg posle višednevnog obilaska Jugoistočne Azije.

Druga posljedica je, kako je naveo, "to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamske države (IS)", prenio je TAS S.

"To nije iznenađujuće, ako se uzmu u obzir dostupne informacije o direktnom finansijskom interesu nekih turskih zvaničnika povezanih sa snabdijevanjem naftnim proizvodima koji se proizvode u preduzećima koja su u rukama IS", istakao je Medvedev.

Kao treću posljedicu turske akcije on je naveo potkopavanje dugogodišnjih dobrosusjedskih odnosa između Rusije i Turske, uključujući saradnju u oblasti ekonomije i humanitarnoj sferi.

"Teško će biti tu štetu otkloniti, a njena direktna posledica bi moglo biti okončanje izvijesnog broja važnih zajedničkih projekata, dok će turske kompanije izgubiti svoje pozicije na ruskom tržištu", upozorio je ruski premijer.

Ruski vojni avion oboren je juče raketom vazduh-vazduh koju je ispalio turski borbeni avion F-16, dok se vraćao iz antiterorističke misije u vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji, navodi ruska agencija dodajući da je, u trenutku kada je pogođen, ruski avion letio na visini od 6.000 metara, kilometar udaljen od turske granice.

Rusko ministarstvo je juče saopštilo da su piloti uspjeli da se katapultiraju te da se utvrđuje šta se sa njima dogodilo.

Ankara, s druge strane, tvrdi da je ruski avion narušio vazdušni prostor Turske.

Bonus video: