Lavrov: UNESKO da brani kulturno blago od Islamske države

Ranije ovog mjeseca, Lavrov je predložio da UNESKO pošalje misiju u Siriju, Avganistan i Irak, čim se uspostavi mir, da procijeni štetu pričinjenu kulturnom nasljeđu
2 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 07:51h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO) treba da ubrza korake u odbrani svjetske kulturne baštine od varvarskih napada Islamske države.

Lavrov je pozdravio veću ulogu međunarodne zajednice, a posebno Ujedinjenjenih nacija, da se bavi pitanjima ekstremizma, ksenofobije, kao i mržnji iz rasnih i vjerskih razloga.

"Neophodni su hitni napori da se odbrani svjetska kulturna baština, koja je teško oštećena varvarskim akcijama IS", istakao je Lavrov u razgovoru za list "Komersant" u sjutrašnjem broju, prenio je Sputnjik.

Prema njegovim riječima, postoji legalna osnova da se, na osnovu haške konvencije iz 1954. godine o zaštiti kulturne svojine u slučaju oružanih koraka, preduzmu zajednički napori u tom pravcu.

Ranije ovog mjeseca, Lavrov je predložio da UNESKO pošalje misiju u Siriju, Avganistan i Irak, čim se uspostavi mir, da procijeni štetu pričinjenu kulturnom nasljeđu.

Teroristička organizacija Islamska država, podsjeća Sputnjik, zauzela je veliki dio teritorije u Siriji i Iraku i to više od godinu dana. Ta grupa je ozloglašena po uništavanju antičkih relikvija i hramova, za koje smatra da predstavljaju idolatriju.

Ranije ove godine, pripadnici IS su unišstili muzeje u Iraku i napali hramove iz rimskog doba u antičkom gradu Palmiri u Siriji.

Bonus video: