Rusija oranizuje pregovore sirijskih vlasti i opozicije

Sirijski pobunjenici i oni koji ih podržavaju optužuju Rusiju da se bori prije svega protiv pobunjeničkih grupa koje ugrožavaju položaje predsjednika Bašara al-Asada
0 komentar(a)
Bašar Al Asad, Foto: Reuters
Bašar Al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2015. 11:40h

Ruske vlasti planiraju da u Moskvi naredne sedmice organizuju rundu pregovora sirijskih zvaničnika i lidera opozicije, izjavio je visoki diplomata Rusije.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov rekao je da su sirijske vlasti pristale da učestvuju, ali da još nije jasno koje opozicione grupe bi mogle da dođu, prenio je AP pozivajući se na ruske novinske agencije.

Boganov nije precizirao tačan dan sastanka, ali je naveo da se očekuje da će se o tome razgovarati na sastanku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i izaslanika UN za Siriju Stafana (Staffan) de Misture.

Razgovor sa de Misturom planiran je kako bi se ostvario napredak u uspostavljanju "pravog dijaloga" između vlasti u Damasku i sirijske opozicije, prenio je AFP navode portparolke ruske diplomatije Marije Zaharove.

Bogdanov, koji je izaslanik ruskog predsjednika za Bliski istok, rekao je da se nada da će izaslanik UN za Siriju iznijeti i rezultate svoje posjete toj zemlji, prenijela je ruska agencija Tas.

De Mistura je u ponedjeljak bio u Damasku gdje je pozvao na uspostavljanje primirja u trenutku kada se pojačavaju diplomatski napori Zapada, Rusije i zemalja Bliskog Istoka za okončanje rata koji pustoši Siriju već četiri i po godine.

Rusija je glavni saveznik sirijskog režima i na poziv Damaska od kraja septembra sprovodi napade iz vazduha, a kao mete navodi terorističke grupe, prije svega džihadističku Islamsku državu.

Sirijski pobunjenici i oni koji ih podržavaju optužuju Rusiju da se bori prije svega protiv pobunjeničkih grupa koje ugrožavaju položaje predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija učestvuje i u diplmatskim naporima za političko rješavanje krize, pa je tako u petak u Beču održana konferencija svih aktera krize, ali bez predsjednika sirijskog režima i opozicije, na kojem se veoma brzo kao kamen spoticanja postavilo pitanje Asadove sudbine. Dogovoreno je da se novi sastanak održi sredinom novembra.

Bonus video: