EU poziva Balkan na bolju koordinaciju i predlaže mjere

U nacrtu zajedničkog dokumenta od lidera se traži da imenuju kontakt osobe za dnevnu razmjenu informacija, kako bi se osigurao postepen i kontrolisan protok izbjeglica
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2015. 15:59h

Evropska unija poziva zemlje na balkanskoj ruti migranata da se obavežu na mnogo bolju međusobnu koordinaciju i predlaže listu operativnih mjera koje bi trebalo odmah da stupe na snagu, navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije sjutrašnjeg samita o migrantskoj krizi u Briselu u koju je uvid imao RTS.

Mjere se odnose na bržu razmjenu informacija i zajedničko upravljanje tokom migranta, jačanje kapaciteta za privremeni smještaj izbjeglica i bolju kontrolu granica.

U nacrtu zajedničkog dokumenta od lidera se traži da imenuju kontakt osobe za dnevnu razmjenu informacija, kako bi se osigurao postepen i kontrolisan protok izbjeglica.

Zemlje koje se nalaze na balkanskoj ruti migranata treba da rade zajedno na rješavanju problema, a ne jedne protiv drugih, kaže se u tekstu deklaracije. Lideri se ujedno obavezuju da će se uzdržati od transfera izbjeglica ili migranata do granice drugih zemalja, bez dogovora sa vlastima te zemlje, navodi RTS.

Naglašava se da izbjeglice moraju biti tretirane na human način, ali i da migranti koji nemaju pravo na zaštitu moraju brzo biti vraćeni u zemlje porijekla.

Zemlje na ruti treba da poprave svoje kapacitete za privremeni prihvat izbjeglica, u čemu mogu da računaju na pomoć Evropskog mehanizma civilne zaštite, kao i na finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija, navodi se u nacrtu.

Četiri stotine evropskih pograničnih čuvara biće upućeno kao pomoć Sloveniji tokom sljedeće nedjelje, a evropska agencija Fronteks pružiće dodatnu pomoć Hrvatskoj u kontroli granice i za registraciju migranta, stoji u nacrtu deklaracije.

Na sjutrašnjem mini-samitu, koji je sazvao predsjednik EK Žan Klod Junker, učestvovaće lideri Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Srbije, Makedonije i Grčke.

Bonus video: