Kartapolov: Rusija pogodila više od 456 ciljeva Islamske države, džihadisti dezertiraju

Ruski general je naveo da će napadi na Islamsku državu biti nastavljeni, kao i da se u njenim redovima bori dosta bivših oficira iračke vojske koji umijeju da organizuju svoje dobro naoružane jedinice
0 komentar(a)
Rusija napad, Sirija, Foto: Reuters
Rusija napad, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2015. 18:20h

Ruska vojska bombardovala je 456 položaja Islamske države od početka intervencije u Siriji 30. septembra, izjavio je danas šef ruske vojne operacije u Siriji, general Andrej Kartapolov.

"Sproveli smo 669 letova od početka operacije. Pogođeno je više od 456 položaja Islamske države", rekao je Kartapolov i dodao da su džihadisti "demoralisani" i da masovno dezertiraju.

Kartapolov je ranije u intervjuu za ruski list Komsomolska pravda, prvom intervjuu za ruske medije od početka intervencije u Siriji, rekao je da je ruska vojska koristila "razna tehnička, taktička i komunikaciona sredstva" u borbi protiv džihadista, dodajući da SAD "nijesu ništa od toga vidjele".

"Za američku administraciju je poražavajuće da prizna da ne može da riješi problem u Siriji bez Rusije. To je razlog što Vašington nije želio da se priključi centru za koordinaciju i razmjenu vojnih informacija u Bagdadu, koju su formirali Sirija, Iran, Irak i Rusija", ocijenio je Kartapolov.

Prema njegovim riječima, u Bagdadu se planiraju vazdušni napadi. "Čekao sam skoro cio jedan dan da nam se pridruže Amerikanci. Dugo sam čekao i otišao", rekao je ruski general.

Kartapolov je dodao da Rusija "konstantno koristi sva sredstva nadgledanja" kako bi gađala samo položaje džihadista.

"Situacija na terenu nije više nikakva tajna za nas. Posijali smo strah i paniku što je oslabilo Islamsku državu", rekao je ruski general, kritikujući međunarodnu koaliciju predvođenu SAD, koja više od godinu dana gađa iste položaje u Siriji i Iraku.

"Ta koalicija samo gađa infrastrukturu, što čini život nepodnošljivim za tamošnji narod. To je farsa i oponašanje vazdušnih napada", dodao je ruski general.

Više od 250.000 ljudi poginulo je u građanskom ratu u Siriji od 2011. godine, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Bonus video: