Od četiri saveznika, Putinu ostao samo Asad

Kortni navodi da je rusko viđenje sebe kao “velike sile“ počelo da se ruši, te da je Kremlj donio hrabru odluku da “pokuša da ojača Asadovu vlast“
28 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 06:56h

Ruska akcija u Siriji iznenadila je mnoge, a veliki broj državnih zvaničnika i stručnjaka smatra da je akcija pokazala slabost Rusije, piše BBC.

Ovo je prvi put da je predsjedik Rusije Vladimir Putin svoje snage poslao van granica bivšeg Sovjetskog saveza, ali zvaničnici SAD, kao i mnogi analitičari smatraju da je ovo “znak slabosti“.

Američki diplomata Vilijam Kortni, bivši ambasador SAD u Kazahstanu i Gruziji, i bivši Klintonov savjetnik za pitanje Rusije, rekao je da su ruske akcije motivisane slabošću.

“Moskva je tradicionalno računala na Siriju, Irak, Iran i Libiju, ali u posljednjih nekoliko godina, Zapad se otarasio Gadafija i Sadama, a sada i sa iranskim nuklearnim programom Rusija ne može da utvrdi kakvi su budući odnosi sa ovim zemljama. Tako da je na Bliskom istoku, od četiri tradicionalna saveznika, Rusiji ostao samo Bašar al-Asad.“

Kortni navodi da je rusko viđenje sebe kao “velike sile“ počelo da se ruši, te da je Kremlj donio hrabru odluku da “pokuša da ojača Asadovu vlast“.

“U ruskoj istoriji je veoma važan koncept političke kulture bio da je ona velika sila. Mnogi Rusi su bili spremni da se žrtvuju kako bi ova zemlja postala jača. Bliski istok je posljednje mjesto gdje Rusija može da igra ulogu velike sile osim u svom komšiluku“, rekao je on.

Bivši ruski novinar Andrej Kolesnikov smatra da se za Rusiju može reći da je jaka, ali i slaba, prenosi B92.

“Sa jedne strane, Rusija je dosta jaka: velika zemlja, sa ogromnim resursima. Sa druge strane ova zemlje je veoma slaba: smanjen životni standard, slab ekonomski rast. Zavisi od cijene nafte i gasa, a uzrok današnjih problema je nafta. Inflacija je 15 odsto, veoma visoka za Rusiju. Problem je i demografija. Ovo nije tipično za države koje su u dobrom stanju“, naveo je Kolesnikov.

Kako on navodi, Putin građanima nudi “neku vrstu društvenog ugovora“.

“Putin nudi građanima društveni ugovor: Krim u zamjenu za slobodu. Sada je u pitanju sukob u Siriji u zamjenu za slobodu. Zasad ovaj društveni ugovor funkcioniše. Ali, ne mogu da pronađem nikakav znak strateškog promišljanja“, naveo je on.

Istraživač sa nacionalnog univerziteta u Singapuru, Rus Aleksandar Kolorev, navodi da sve ima veze sa Kinom, navodeći rezultate do kojih su doveli energetski sporazumi Kine i Rusije.

Kako je navela analitičarka iz Vašingtona Hana Tobrn, Putin želi da vidi “ponovo veliku Rusiju na sceni“.

Bonus video: