CILJ OKONČANJE RATA U SIRIJI

Mogerini: Možemo da razgovaramo sa Asadom

“Rusija može da igra važnu i konstruktivnu ulogu i spremni smo da se angažujemo oko toga”, kazala je
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 11:03h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas u Luksemburgu da ne odbacuje mogućnost direktnih pregovora predstavnika EU sa režimom Bašara al Asada radi okončanja rata u Siriji.

"Ne isključujem mogućnost direktnih razgovora sa predstavnicima Asadovog režima”, rekla je Mogerini novinarima nakon današnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU posvećenog situaciji u Siriji i migrantskoj krizi.

Dosadašnji zvaničan stav EU je bio da sa Asadom ne treba pregovarati i da je njegov silazak sa vlasti neophodan uslov za okončanje građanskog rata u Siriji.

"Treba biti realan: Asad još sjedi u Damasku, a ‘Islamska država’ širi teritoriju”, kazala je Mogerini i dodala da se ministarski savjet EU danas složio da svi politički faktori koji mogu da utiču na situaciju u Siriji, uključujući Asada, treba da budu uključeni u politički proces radi okončanja nasilja.

Mogerini je ponovila svoju jutrošnju ocjenu da je ruska vazdušna intervencija u Siriji usmjerena ne samo na ID i druge terorističke organizacije, već i na umjerenu opoziciju, te je stoga “opasna i zabrinjavajuća” i pozvala Rusiju da se umjesto toga angažuje u nalaženju političkog rješenja. 

“Rusija može da igra važnu i konstruktivnu ulogu i spremni smo da se angažujemo oko toga”, kazala je ona.

Ministri 28 zemalja članica donijeli su danas zaključke u kojima su snažno podržali napore specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da počne politički dijalog u Siriji i osudili ubijanje civila i uništavanje svjetske kulturne baštine koje sprovodi ID.

Oni su sem toga zatražili intenzivniju saradnju EU sa Turskom i zemljama Zapadnog Balkana kako bi se riješila migrantska kriza.