Saudijci: Ruska intervencija u Siriji podstaknuće vjerski rat

Intervencija Moskve u Siriji razljutila je Asadove protivnike u regionu, uključujući Saudijsku Arabiju, koji navode da je ruska avijacija gađala pobunjeničke grupe koje se protive sirijskom predsjedniku, a ne samo borce IS
6 komentar(a)
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2015. 14:14h

Vojna intervencija Moskve u Siriji imaće "opasne posljedice" u smislu eskalacije rata u toj državi i kao inspiracija za ekstremiste širom svijeta da se priključe borbi, poručili su saudijski zvaničnici ruskom rukovodstvu, rekao je danas jedan izvor iz saudijske delegacije.

Saudijska Arabija će nastaviti da jača i podržava umjerenu opoziciju u Siriji, kazao je taj izvor, citirajući stavove koje su iznijeli saudijski ministar odbrane Muhamed bin Selman i šef diplomatije Adel al-Džubeir na sastancima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u nedjelju, prenio je Rojters.

"Ruska intervencija u Siriji podstaknuće vjerski rat", a nedavna eskalacija doprinijeti "privlačenju ekstremista i džihadista u rat u Siriji", naveo je izvor.

Saudijci su pozvali Rusiju da pomogne u borbi protiv terorizma u Siriji tako što će se pridružiti postojećoj koaliciji od više od 20 država koja se bori protiv ekstremista Islamske države, dodao je taj izvor.

On je ponovio da sirijski predsjednik Bašar al-Asad mora da ode sa vlasti kao dio procesa koji je dogovoren na mirovnoj konferenciji o Siriji održanoj u junu 2012. u Ženevi.

"Asad treba da ode i Saudijci će nastaviti da jačaju i podržavaju umjerenu opoziciju u Siriji", istakao je saudijski izvor.

Intervencija Moskve u Siriji razljutila je Asadove protivnike u regionu, uključujući Saudijsku Arabiju, koji navode da je ruska avijacija gađala pobunjeničke grupe koje se protive sirijskom predsjedniku, a ne samo borce IS, za koje Rusija tvrdi da su meta.

Bonus video: