Sirija: Rusi gađali grupu pobunjenika koju je trenirala CIA

Bijela kuća je juče saopštila da će to što ne pravi razliku između ekstremista i opozicionih grupa imati loš ishod za Rusiju
12 komentar(a)
Idlib, Foto: Beta/AP
Idlib, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2015. 05:56h

Stotine iranskih vojnika je stiglo u Siriju da se pridruži kopnenoj ofanzivi vlade predsjednika Bašara al-Asada, rekli su juče libanski izvori.

Ruski avioni su drugog dana napada bombardovali kamp pobunjenika koje je obučavala CIA, rekao je komandant te grupe, što Moskvu i Vašington dovodi na suprotne strane sukoba na Bliskom istoku, prvi put od Hladnog rata.

Očekivalo se da američka i ruska vojska preko video linka razgovaraju o načinu da se drže odvojeno dok vode paralelne kampanje vazdušnih napada u Siriji, rekao je Rojtersu zvaničnik američke odbrane.

Ta agencija je prenijela da su ruski avioni juče gađali mete blizu gradova Hama i Homs na zapadu Sirije.

Moskva je saopštila da je gađala pozicije Islamske države, ali oblasti koje je pogodila su pretežno pod kontrolom pobunjenika, koje, za razliku od ID, podržavaju američki saveznici, uključujući arapske države i Tursku.

Hasan Hadž Ali, lider pobunjeničke grupe Liva Sukor al-Džabal, koja je dio Slobodne sirijske armije, rekao je Rojtersu da je jedna od meta bila baza njegove grupe u pokrajini Idlib, koju je pogodilo oko 20 raketa u dva odvojena napada. Njegovi borce je obučavala CIA u Kataru i u Saudijskoj Arabiji u okviru programa koji Vašington opisuje kao podršku grupama koje se protive i ID i Asadu.

Hadž Ali je rekao da su ruske avione identifikovali pripadnici njegove grupe, koji su nekad služili kao piloti sirijskih vazduhoplovnih snaga.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da Moskva cilja ID i da ne smatra Slobodnu sirijsku armiju terorističkom grupom, te da bi ona trebalo da bude dio političkog rješenja u Siriji.

Dva libanska izvora su rekla Rojtersu da su stotine iranskih vojnika stigle u Siriju u proteklih deset dana sa naoružanjem za izvođenje velike kopnene ofanzive. Pomoći će im i Asadov saveznik, libanski Hezbolah, te borci šiitskih milicija iz Iraka, dok će Rusi pružati podršku iz vazduha.

Vojna pomoć Irana Asadu do sada je bila uglavnom u vidu vojnih savjetnika.

Bijela kuća je juče saopštila da ne može potvrditi izvještaje da su iranske trupe pokrenule kopnenu ofanzivu u Siriji, ali je istakla da bi to pokazalo da su ruske vojne akcije pogoršale sukob.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, sa druge strane, izjavila da se rat u Siriji može okončati samo uz pomoć Rusije.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, rekla je da se moraju rješavati problemi koji tjeraju ljude da napuštaju svoje domove.

„To važi posebno za Siriju, gdje godinama znamo da je do rješenja moguće doći samo sa Rusijom, ne bez nje,“ rekla je juče Merkel.

Odluka Rusije da se uključi u rat vazdušnim napadima u ime Asada, kao i povećano vojno učešće Irana, mogli bi označiti prekretnicu u sukobu koji je uvukao većinu svjetskih vojnih sila, ocjenjuje Rojters.

Dok SAD predvode savez koji vodi rat protiv ID, neprijatelji iz Hladnog rata, Moskva i Vašington, sada učestvuju u borbi oko iste države, prvi put od Drugog svjetskog rata, piše agencija.

Kažu da imaju iste neprijatelje - ID, grupu sunitskih muslimanskih ekstremsta koji su proglasili kalifat širom istoka Sirije i sjevera Iraka.

Međutim, imaju i veoma različite prijatelje i dijametralno suprotne stavove povodom načina za rješavanje četvorogodišnjeg građanskog rata.

Vašington i njegovi saveznici se protive i ID i Asadu, vjerujući da on mora napustiti vlast u bilo kom mirovnom rješenju.

Vašington kaže da je centralni dio njegove strategije stvaranje „umjerenih" pobunjenika koji bi se borili i protiv Asada i protiv ID, iako do sada nije našao puno boraca koji bi prihvatilti njegovu obuku.

Moskva vjeruje da bi Asadova vlada trebalo da bude centralni dio međunarodnih napora za borbu protiv ekstremističkih grupa.

Vjeruje se da kampanju protiv ID koristi kao izgovor za napade na grupe koje imaju podršku SAD i njihovih saveznika kao način odbrane vlade u Damasku sa kojom je Moskva saveznik od Hladnog rata.

Rojters navodi i da ruski napadi predstavljaju smjeli potez predsjednika Vladimira Putina da nametne uticaj izvan sopstvenog dvorišta. To je prvi put da je Moskva poslala snage u borbu izvan granica bivšeg Sovjetskog Saveza od katastrofalne kampanje u Avganistanu 1980-ih godina.

Bonus video: