Mađarska postavlja bodljikavu žicu na granici s Hrvatskom

Mađarska bi mogla da zatvori granicu sa Hrvatskom kao što je uradila sa Srbijom, ali čeka da Austrija i Njemačka odluče da li hoće da puste još migranata, izjavio je šef kabineta premijera Orbana
0 komentar(a)
Mađarska ograda, Foto: Reuters
Mađarska ograda, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2015. 16:05h

Mađarska je danas počela da postavlja bodljikavu žicu duž već postavljene žičane ograde na granici s Hrvatskom dok hiljade izbjeglica nastavlja da stiže u Evropu, javila je agencija Frans pres.

Na graničnom prelazu u Beremendu se nalaze i dva metalna panoa, dva metra visine i tri metra širine, kod puta ali se mogu lako postaviti na samu granicu, dodala je agencija na licu mjesta.

Pored tih radova, mađarske vlasti u Beremendu postavljaju tranzitnu zonu koja se sastoji od 25 kontejnera raspoređenih pored puta koji povezuje Hrvatsku i Mađarsku.

S druge strane puta se postavlja druga paralelna ograda, čime je napravljen koridor kako bi se obuzdao talas izbjeglica, naveo je AFP.

Mađarska bi mogla da zatvori granicu sa Hrvatskom kao što je uradila sa Srbijom, ali čeka da Austrija i Njemačka odluče da li hoće da puste još migranata, izjavio je Janoš Lazar, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

"Ukoliko bi se pravio koridor, što su austrijski lideri odbacili kada smo bili u Beču, to bi moglo da se organizuje samo pošto Mađarska zatvori granicu sa Hrvatskom", rekao je na konferenciji za štampu.

U tom slučaju granica bi se prelazila samo na zvaničnim prelazima, objasnio je Lazar.

Na pitanje kada bi Mađarska mogla da zatvori granicu sa Hrvatskom gdje trenutno, takođe, gradi orgadu, on je rekao da mađarske vlasti "čekaju da Austrija i Mađarska odluče šta žele".

Bonus video: