Rusija izvela prve napade u Siriji

"Uprkos svom imenu, Islamska država ima malo dodira sa islamom. Radikali iz cijelog svijeta su otišli u Irak i Siriju da se pridruže ovoj terorističkoj grupi. Oni moraju da budu poraženi", rekao je Putin
11 komentar(a)
ruski avioni, Foto: Shutterstock
ruski avioni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2015. 14:24h

Rusija je izvela prve vazdušne napade u Siriji i to usmjerene ka protivnicima režima Bašara al Asada, saopštili su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kako se navodi, napadi su izvršeni u oblasti oko grada Homsa, a Vašington je obaviješten unaprijed da će se to dogoditi.

Britanski BBC navodi da do takvog razvoja situacije dolazi nakon što je Asad zvanično zatražio pomoć iz vazduha od Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su preventivni napadi pravi način za borbu protiv terorizma.

"Uprkos svom imenu, Islamska država ima malo dodira sa islamom. Radikali iz cijelog svijeta su otišli u Irak i Siriju da se pridruže ovoj terorističkoj grupi. Oni moraju da budu poraženi tamo i ne smije im se dozvoliti da se vrate u svoje zemlje naoružani iskustvom i idelogijom", rekao je Putin.

On smatra da bi bilo dobro da se i druge nacije pridruže antiterorističkoj borbi Rusije u Siriji.

Građanski rat u Siriji traje već četiri godine, a naoružane pobunjeničke grupe se bore sa vojskom Asadovog režima. Među njima je i teroristička organizacija Islamska država.

Ranije danas, dan nakon što je predsednik Putin u UN iskazao suprotan stav o situaciji u Siriji od svog američkog kolege Baraka Obame, ruska Duma je odobrila vazdušne napade u Siriji.

"Nadamo se da će napori Rusije da pomogne operaciji sirijskih snaga u borbi protiv terorizma, uz učešće naših drugih partnera, učiniti mogućim da se u određenom periodu situacija u Siriji promijeni", poručeno je tada iz Dume.

Rusija je poručila da bi mogla da se priključi vazdušnim napadima uz odobrenje UN, ali je odbacila mogućnost kopnene intervencije.

Istovremeno, Pentagon je potvrdio da će biti uspostavljena veza sa zvaničninicima Kremlja kako bi se razmjenjivale informacije o vazdušnim napadima.

Osmi Rusije i SAD, vazdušne napade u Siriji su izvodile i Francuska i Velika Britanija.

Bonus video: