Vučić: Hrvatska da omogući saobraćaj na granici, u suprotnom kontramjere

Ljajić je danas zatražio hitnu reakciju EU na to što Hrvatska "bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje" Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, ne dozvoljavaju ulazak kamiona iz Srbije.
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.09.2015. 17:46h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od hrvatskih vlasti da povuku odluku o zaustavljanju teretnog saobraćaja. U suprotnom, kako je upozorio na vanrednoj konferenciji za štampu, Srbija će preduzeti pravne mjere, a ako to ne da rezultat - povući će i kontramjere.

Hrvatska se zaustavljanjem teretnog saobraćaja ponaša neodgovorno, a, ukoliko to bude potrajalo, moraćemo da uvedemo kontramjere, koje će više pogoditi Hrvatsku od nas, istakao je Vučić. On je rekao da je zaustavljanje teretnog saobraćaja od strane Hrvatske veoma ozbiljno pitanje, i da se Hrvatska ponaša, najblaže rečeno, neodgovorno.

„Molim hrvatske vlasti, ne zato što smo slabi, a oni mnogo jaki, već kao komšije, prijatelje, članicu EU, da povuku svoje neodgovorne odluke koje ni sami ne znaju na čemu su zasnovane. U protivnom, zbog kršenja brojnih bilateralnih i međunarodnih sporazuma bićemo prinuđeni da pravnim putem tražimo zaštitu za svoju zemlju“, naglasio je.

„Mi puštamo sve kamione koji dolaze iz Hrvatske, a oni ne puštaju nijedan iz iz Srbije u Hrvatsku. Naše strpljenje neće trajati do vijeka“, poručio je. Vučić je zamolio EU da uozbilji i upozori svoju članicu da se ne ponaša tako, jer to nije samo antievrpsko ponašanje, već je protiv svakih civilizacijskih normi.

Prema njegovim riječima Mađari su bili pošteni i zatvorili su obje strane, tako da su i oni trpjeli štetu. „Šta misle da mi puštamo sve, a oni se ne javljaju čak ni na telefon i ne objašnjavaju o čemu je riječ. Jer mislite da smo impresionirani Hrvatskom i njenoj moći i snagom“, istakao je Vučić rekavši da Srbija mora da zaštiti svoje državne interese.

Ljajić pisao Hanu

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić je danas zatražio hitnu reakciju EU na to što Hrvatska "bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje" Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, ne dozvoljavaju ulazak kamiona iz Srbije.

"Hrvatska je kao članica Evropske unije dužna da poštuje sve odredbe Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, i zato naša zemlja očekuje reakciju Brisela u cilju što hitnijeg rješavanja ovog problema", napisao je Ljajić u pismu evropskom komesaru za proširenje i susjedsku politiku Evropske unije, Johanesu Hanu, a saopštio je Ljajićev kabinet.

Minirtar je naveo da su kolone kamiona iz pravca Srbije na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo, koji je inače jedini bio otvoren za teretni saobraćaj između Srbije i Hrvatske, dugačke i po deset kilometara.

Ljajić je upitao nadležne u EU ko će nadoknaditi ogromnu štetu koje zbog blokade trpe srpska privreda i izvoznici, i naveo da je veliki dio robe u zaustavljenim kamionima kvarljiv.

Potpredsjednik Vlade je ocijenio da su "ovakvom nerazumnom odlukom hrvatskih institucija" narušeni i osnovni principi Svjetske trgovinske organizacije, čija politika počiva na slobodi kretanja roba i usluga.

"Potpuno je začuđujuće da Hrvatska svoju odluku pravda razlozima bezbjednosne prirode i migrantskom krizom, sa kojom se suočava i naša zemlja, a nikome u Vladi Srbije nije palo na pamet da zbog toga zatvara granice, sprječava normalno odvijanje saobraćaja, zaustavlja protok roba i usluga i narušava osnovna načela na kojima počiva slobodno evropsko tržište", dodao je Ljajić.

Ministar je naveo da je Srbija čvrsto opredijeljena za očuvanje regionalne stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa i da očekuje da se tim principima rukovode i svi ostali.

Hrvatska policija je ranije danas saopštila da je sinoć na graničnom prelazu Bajakovo obustavljen saobraćaj za teretna vozila iz Srbije u Hrvatsku.

Zbog velikog broja izbjeglica, Hrvatska je prije nekoliko dana zatvorila sedam od ukupno osam graničnih prelaza sa Srbijom.

Bonus video: